Samy Vellu: Abdullah janji timbang pembebasan lima pemimpin Hindraf

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah berjanji untuk menimbang rayuan MIC bagi membebaskan lima pemimpin Hindu Rights Action Force (Hindraf) yang ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sejak 13 Dis tahun lepas.

"Perdana Menteri berjanji untuk berbincang perkara itu dengan Menteri Dalam Negeri (Datuk Seri Syed Hamid Albar) sebelum membuat keputusan," kata Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Pemimpin MIC itu, diiringi Menteri Sumber Manusia dan Setiausaha Agung parti itu berbincang selama setengah jam dengan Abdullah di Pejabat Perdana Menteri awal hari ini bagi mendapatkan pembebasan segera kelimalima pemimpin Hindraf itu.

"Perdana Menteri memberi jaminan bahawa beliau akan mengkaji keadaan dan mencadangkan tindakan sewajarnya."

"Kami mempunyai sepenuh keyakinan dan kepercayaan dengan Perdana Menteri dan kami percaya bahawa beliau akan melakukan sesuatu yang positif berhubung perkara ini," katanya.

Samy Vellu berkata beliau menjelaskan kepada Abdullah sebabsebab kenapa R. Kengadharan, 41, M. Manoharan, 47, V. Ganabatirau, 35, P. Uthayakumar, 47, dan K. Vasantha Kumar, 35 perlu dibebaskan tanpa syarat.

Beliau berkata alasannya adalah mereka telah ditahan hampir sembilan bulan sekarang.

"Sebahagian daripada mereka memerlukan pemeriksaan perubatan walaupun kami diberitahu mereka telah diberi penjagaan yang sewajarnya. Keluarga mereka telah cukup menanggung penderitaan dan mereka sepatutnya dibenarkan pulang untuk menjaga keluarga mereka.

"Sudah tiba masanya mereka dibebaskan kerana mereka tidak membahayakan keselamatan negara," katanya.

Katanya pembebasan kelima-lima pemimpin itu jug akan "mengurangkan ketegangan" di kalangan masyarakat India terhadap kerajaan.

"Saya juga menerima tekanan daripada pemimpin dan anggota MIC bagi mendapatkan pembebasan mereka. Hari ini saya bercakap dengan Perdana Menteri dan saya boleh memberi jaminan kepada anggota MIC bahawa sesuatu yang baik akan berlaku," katanya.

Samy Vellu berkata beliau akan membangkitkan perkara itu sekali lagi dalam mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) akan datang. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain