Royal Belum 'Permata Hati' Perak - Rencana | mStar

Royal Belum 'Permata Hati' Perak

Pemandangan sekitar Royal Belum cukup mengujakan.
GERIK: Panorama indah Tasik Temengor pasti membuatkan sesiapa sahaja yang melalui Lebuhraya Timur-Barat yang menghubungkan Gerik dan Jeli di Kelantan akan mengalih pandangan ke arahnya.

Terbentang dengan permukaan air meliputi 15,200 hektar, tasik buatan terbesar di Perak ini, yang berlatar belakangkan Kompleks Hutan Belum-Temengor, sememangnya mendamaikan dengan suasana nyaman dan udara segar. 

Berdasarkan sejarah, tasik yang mengelilingi sekitar hutan Belum dan Temengor pada awalnya adalah perkampungan orang Melayu dan Orang Asli.

Biarpun begitu, mungkin tidak ramai menyedari tasik yang diwujudkan untuk projek Empangan Temengor pada tahun 70-an ini, menyimpan khazanah alam amat berharga buat negara. 

tasik temenggor
Hutan Royal Belum dikelilingi Tasik Temenggor.

Ini kerana, di sinilah 'pintu masuk' Taman Negeri Royal Belum yang menjadi antara permata hati negeri Perak yang kaya dengan kepelbagaian biodiversiti. 

Keunikan Royal Belum 

Terletak di bahagian utara Tasik Temengor, kewujudan taman negeri ini mempunyai rahsia alam dan keunikan tersendiri untuk ditawarkan kepada pelancong, menjadikannya antara destinasi ekopelancongan baru negara.  

Diwartakan sebagai Taman Negeri Royal Belum pada 3 Mei 2007, ia meliputi kawasan seluas 117,500 hektar dengan hampir 90 peratus daripadanya adalah Hutan Simpan Belum (132,000 hektar) yang bersempadan dengan Thailand. 

Manakala di sebelahnya terbentang Hutan Simpan Temengor yang mempunyai keluasan lebih 200,000 hektar. 

Biarpun lokasinya agak jauh dan terpencil, ia langsung tidak menjejaskan kedatangan pelancong untuk menikmati dan menyelongkar rahsia alam yang masih suci daripada pencemaran. 

Direkodkan, seramai 13,207 pelancong datang ke Royal Belum pada tahun lepas berbanding hanya 11,033 pelancong pada 2012, satu peningkatan jumlah yang membanggakan walaupun perjalanan ke sini bukanlah mudah. 

Ini kerana, untuk menyingkap rahsia alam yang masih tersimpan rapi di sini, hanya pengangkutan air sahaja boleh membawa pelancong ke Royal Belum. 

Laluan darat hanya dapat dihubungkan sehingga ke jeti awam, Pulau Banding iaitu lokasi terakhir sebelum ekspedisi seterusnya mengguna bot laju menyusuri Tasik Temengor menuju taman negeri ini. 

Syurga Alam Tersembunyi 

Sepertimana namanya yang gah, Royal Belum adalah syurga tersembunyi bagi penghuni alam selain menghulurkan flora dan fauna yang semakin jarang ditemui. 

Ia boleh dikatakan hutan belum terusik, masih suci dan dipercayai berusia lebih 130 juta tahun, lebih tua daripada hutan hujan Amazon di Amerika Selatan dan hutan Congo di Afrika Tengah. 

Dianggarkan terdapat 3,000 spesies flora, 64 spesies paku-pakis, 62 spesies tumbuhan berlumut dan 23 jenis ikan sungai yang hidup bebas dan liar, sekali gus menjadikan Royal Belum, khazanah negara tidak ternilai harganya.  

Dalam kepelbagaian khazanah ini, ia juga adalah kawasan tumpuan burung enggang atau kenyalang yang selama ini sering dikaitkan dengan negeri Sarawak. 

Burung enggang yang mempunyai paruh berbentuk tanduk lembu adalah satu daripada burung terbesar di hutan tropika Asia Tenggara. 

Renjer Perbadanan Taman Negeri Perak, Azizul Hakimie Ahamed memberitahu Bernama, di Asia terdapat 31 spesies burung enggang daripada lapan genera yang dikenalpasti dan daripada jumlah itu, 10 spesies daripada enam genera boleh ditemui di Malaysia. 

Istimewanya, kesemua 10 spesies burung enggang yang ditemui di Malaysia, boleh dilihat di kawasan Royal Belum atau Hutan Simpan Temengor.

"Berbanding Sabah dan Sarawak, hanya lapan spesies dan ini merupakan satu tarikan khususnya kepada peminat burung untuk datang ke sini," katanya semasa mengiringi ekspedisi Program Kembara Hutan Simpan Royal Belum anjuran
Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.

Program 'Bird Watching' 

Keunikan ini, mendorong negeri Perak menganjurkan program "bird watching" buat julung kalinya mulai tahun ini sebagai tarikan pelancongan sempena Tahun Melawat Malaysia 2014. 

Pegawai Tadbir Perbadanan Taman Negeri Perak, Noor Ilyani Abd Rani berkata, sebelum ini, memang sudah ada program seumpama itu tetapi ia dikendalikan oleh badan bukan kerajaan (NGO) yang berkaitan dengan pencinta alam. 

"Kali ini, Perbadanan Taman Negeri Perak (PTNP) akan menganjurkan program itu bersama kerajaan negeri, antara bulan Julai hingga September," katanya.

Biasanya pada tempoh itu pelancong berpeluang menyaksikan enggang berterbangan dalam bilangan jumlah yang besar. 

Antaranya seperti enggang spesies Plain-Pouched yang akan berhijrah ke Royal Belum secara berkumpulan untuk mencari makanan selepas membiak di Thailand. 

Pemandangan ini amat menakjubkan dan sukar dilihat di tempat lain kerana burung enggang spesies ini akan berterbangan di udara dengan membentuk formasi huruf V. 

Bunga Rafflesia 

Keasyikan menikmati syurga alam ini bagaikan tidak lengkap sekiranya tidak melihat bunga terbesar di dunia, bunga Rafflesia atau juga dikenali sebagai pakma. 

Bagaimanapun, ramai beranggapan bahawa bunga ini hanya boleh didapati di hutan pergunungan di Sabah mahupun Sarawak sedangkan Royal Belum juga menjadi platform terbaik melihat bunga itu. 

Di sini, terdapat tiga spesies pakma iaitu Rafflesia Kerrii, Rafflesia Cantleyi dan Rafflesia Azlanii yang dinamakan sempena nama Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. 

Royal Belum , Grik , Tasik Temenggor

Lebih Artikel