Trump Obes, Kolesterol Tinggi

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump lulus dalam ujian tanda penyakit demensia, malahan tahap kesihatannya juga baik.

Bagaimanapun, hasil ujian itu mensarankan jutawan itu mengurangkan berat badan dengan menjaga pemakanan daripada segi kalori, lemak dan karbohidrat, serta mula bersenam.

Ujian yang dilalui Trump dipantau pegawai perubatan Rumah Putih, Dr Ronny Jackson.

Malahan, pemimpin berusia 71 tahun itu meminta supaya dilakukan ujian penilaian kognitif.

Trump sememangnya dikenali menggemari makanan berlemak seperti ayam goreng, burger dan stik, manakala ketika bermain golf pula dia tidak menjalani sebarang latihan bersenam berjadual.

Menurut Jackson, Trump perlu mengurangkan berat badannya antara 4.5 hingga 6.8 kilogram (kg) dengan mengamalkan pemakanan sihat dan bersenam.

Ketika ini, pada ketinggian 1.9 meter, berat Trump mencecah 108 kg dengan kadar bacaan kolesterol yang tinggi.

Bagaimanapun, kadar tekanan darahnya pada tahap normal 122/74 dan keadaan jantungnya juga baik selepas menjalani ujian tekanan.

Trump sendiri mengarahkan doktor berkenaan supaya menjawab sebarang soalan yang dikemukakan media mengenai keadaan kesihatannya.

Isu berkaitan kesihatan Trump timbul susulan penerbitan buku kontroversi: "Fire and Fury: Inside the Trump White House" yang menggambarkan Trump bersifat keanak-anakan dan seorang yang lincah.

Mengenai permintaan Trump untuk menjalani ujian kognitif bagi mengesan tanda demensia, Jackson mengesahkan pemimpin AS itu bebas daripada penyakit yang boleh membawa kepada Alzheimer itu.

"Trump lulus markah penuh 30 dalam ujian ini, bermakna mentalnya tajam dan dalam keadaan baik," katanya.- ReutersTrump, kolesterol, Jackson

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia