Dua Beradik Curi Bayi Di Hospital, Hadiah Kepada Ibu

- Gambar hiasan

POLIS menahan dua adik-beradik perempuan dari Uttar Pradesh, India kerana didakwa mencuri seorang bayi baru lahir dari sebuah hospital kerajaan di Bharatpur, Rajasthan.

Mereka bagaimanapun meninggalkan bayi tersebut di tepi jalan dengan sekeping nota dan botol susu, tiga hari kemudian.

Suspek, yang dikenal pasti sebagai Shivani Devi, 23 dan Priyanka Devi, 20, memberitahu polis bahawa mereka ingin menghadiahkan seorang bayi lelaki kepada ibu mereka yang mengalami tekanan kerana bapa mereka merancang untuk berkahwin lain selepas adik lelaki yang berusia 12 tahun meninggal dunia dua tahun lepas.

Dua suspek itu mencuri bayi tersebut pada 10 Januari, tetapi berasa takut selepas membaca di akhbar bahawa polis sedang memburu mereka.

Mereka meninggalkan bayi tersebut di sebuah kampung pada 13 Januari dengan nota rayuan meminta sesiapa yang menemuinya memberitahu polis bahawa bayi itu adalah bayi yang dicuri pada 10 Januari.

Penguasa polis Bharatpur, Anil Kumar Tank berkata penyiasat mengenal pasti adik-beradik itu melalui rakaman CCTV hospital.

Kedua-dua wanita itu, dalam video dilihat menunggang skuter, manakala seorang lelaki di tempat letak kereta hospital itu menghafal nombor pendaftaran skuter tersebut.

"Kami menahan adik-beradik itu di kampung mereka, Swarupa Naugaon, di Mathura di bawah Seksyen 363 (penculikan) dan mereka dituduh mencuri bayi," kata ketua polis daerah.

Wanita itu didakwa telah meninjau sekitar Bharatpur dan mensasarkan anak lelaki Manish, 30, yang isterinya telah melahirkan bayi sekitar jam 4 pagi pada 10 Januari di sebuah pusat kesihatan komuniti.

Ibu dan bayi itu telah dipindahkan ke hospital kerajaan untuk penjagaan yang lebih baik.

Mereka melarikan bayi lelaki itu sekitar jam 2.30 petang ketika ibunya sedang tidur.

Tetapi video pengawasan hospital berjaya mendedahkan identiti suspek dan bapa mertua Manish, Saddique Mev, membuat aduan.

Polis berkata kedua-dua wanita itu mendakwa mereka pada mulanya mahu mengambil seorang budak lelaki sebagai adik angkat bagi menghalang bapa mereka Laxman Singh daripada berkahwin lain bagi mendapatkan anak lelaki sebagai waris.

Mereka juga pernah bertanya jururawat di hospital sama ada mereka boleh membeli seorang bayi daripada keluarga miskin.

Tetapi mereka putus asa kerana proses undang-undang memakan masa dan undang-undang yang ketat serta hukuman berat dalam kes jual beli bayi.

Shivani adalah seorang guru di sekolah swasta, telah berkahwin dan tinggal bersama suaminya.

Priyanka juga telah berkahwin dan belajar untuk menamatkan pengajiannya dalam bidang seni. -HindustanTimes

curi bayi, waris lelaki

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Trump Obes, Kolesterol Tinggi

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain