Budak 3 Tahun Bantu Ibu Lahirkan Adik - Dunia | mStar

Budak 3 Tahun Bantu Ibu Lahirkan Adik

Hunter bergambar bersama adiknya yang baru lahir. -fotoNicoleLahey/Independent

SEORANG budak perempuan berusia tiga tahun mendapat pengalaman seumur hidup apabila dia menyambut kelahiran adik lelakinya.

Rebecca Joseloff, seorang ibu dari Patchogue, New York, memang berhasrat untuk menunjukkan kepada anak perempuannya, Hunter, bagaimana anak keduanya dilahirkan di rumah, awal tahun ini.

Tetapi apabila tiba masanya, Hunter tidak hanya melihat adik lelakinya dilahirkan.

Sebaliknya, dia terlibat secara aktif sepanjang proses kelahiran termasuk membuat sentuhan kulit ke kulit semasa proses postpartum.

Seluruh kelahiran didokumentasikan dalam satu siri gambar yang menyentuh hati yang dirakamkan oleh jurugambar kelahiran, Nicole Lahey aka Ready Set Chaos.

Salah satu gambarnya telah tular dalam talian dengan lebih dari 12,000 reaksi selepas dikongsi oleh laman Facebook 'Love What Matters'.

Beberapa bulan sebelum kelahirannya, ibu hamil ini memastikan Hunter bersedia untuk berada di dalam bilik dengan membincangkan segala perkara yang akan dilihat dan didengarinya.

Dia menonton video kelahiran, belajar anatomi dengan istilah yang tepat dan tahu maksud 'plasenta'.

"Kanak-kanak melihat apa yang berlaku seperti orang dewasa bereaksi terhadapnya, jadi jika kelahiran tidak dijadikan perkara yang menakutkan atau traumatik, anak-anak tidak akan berfikir seperti itu," kata Joseloff kepada Café Mom.

"Kelahiran adalah sebahagian kehidupan semulajadi dan masa yang hebat, terutamanya untuk kakak atau abang yang menyambut kelahiran adik mereka, ia benar-benar akan mengeratkan hubungan mereka sepanjang hayat."

Apabila sudah tiba masanya, Lahey mengimbas bagaimana Hunter bersorak paling kuat kepada ibunya, mengusap rambutnya dan memegang kepala adiknya.

"Dia tidak takut apabila ibunya meneran melahirkan adiknya dan tidak gugup atau memikirkan apa-apa," kata Lahey kepada Love What Matters.

"Dia bertanya soalan, dia bermain dengan bayi, dia makan makanan ringan dan dia membuat kami semua terhibur dengan kehebatannya." -Independent

sambut adik , kelahiran

Artikel Sebelum

Bateri iPhone Meletup Di Stor Apple

Artikel Berikut

Bakal Puteri Mula Kawal Privasi