Pasukan Doktor Di Yogyakarta Berusaha Selamatkan Bayi Berkepala Dua - Dunia | mStar

Pasukan Doktor Di Yogyakarta Berusaha Selamatkan Bayi Berkepala Dua

YOGYAKARTA: Pasukan doktor Hospital Doktor Sarjito Yogyakarta di sini sedang melipatgandakan usaha untuk menyelamatkan bayi lelaki berkepala dua yang lahir sembilan hari lalu di Majenang, Cilacap, Jawa Tengah.

Dr Ekawaty Lutfia, ketua pasukan doktor yang menangani bayi itu, berkata kesihatan bayi itu belum cukup baik kerana dia mengalami gangguan pernafasan dan terpaksa bergantung kepada alat bantuan pernafasan, media tempatan melaporkan pada Khamis.

Bayi lelaki itu, yang merupakan anak kedua pasangan Usman, 36, dan Munjiah, 27, penduduk Desa Purwosari, di daerah kecil Wanareja, Cilacap, dilahirkan di Hospital Bersalin Duta Mulya, Majenang pada pukul 9.25 malam pada Rabu 26 Jun melalui pembedahan.

Kelainan bayi seberat 4.2kg dan panjang 46sm itu ialah ia berkepala dua atau istilah perubatannya disebut 'dicephalus parapagus' dan ia berbeza daripada kembar siam.

Dicephalus parapagus ialah keadaan kembar yang bermula dari kepala sampai leher, ia bukan kembar siam kerana bayi itu hanya mempunyai satu organ dalam termasuk kerongkong serta sepasang kaki dan sepasang tangan sahaja.

Kes dicephalus parapagus sangat jarang berlaku iaitu satu dalam 200,000 kelahiran namun kes ini pernah berlaku di Indonesia pada tahun 2009 dan 2012. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Mansour Dilantik Presiden Sementara Mesir

Artikel Berikut

Pemimpin Ikhwan Muslimin Ditahan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain