Singapore Airlines Tempah 50 Pesawat Berangka Besar A350

KUALA LUMPUR: Singapore Airlines akan membeli sehingga 50 pesawat A350 XWB (rangka lebih besar), kata Airbus pada Jumaat.

Pengeluar utama pesawat itu berkata, pemasangan A350 XWB pertama sudah siap, dan program ujian penerbangan ekstensif dijadualkan bermula pada pertengahan 2013.

Ia berkata, perkhidmatan komersil pesawat pertama pelanggan itu dijadualkan pada separuh kedua 2014.

A350 XWB yang merupakan barisan produk saiz pertengahan jarak jauh kesemuanya baharu itu, mengandungi tiga versi dan tempat duduk antara 270 dan 350 penumpang dalam susun atur tiga kelas yang biasa.

Pesawat akan membawa tahap kecekapan baharu dalam pasaran saiz pertengahan, menggunakan 25 peratus kurang bahan api berbanding pesawat sedia ada dalam kategori saiz ini selain pengurangan pelepasan CO2.

Airbus berkata, perjanjian itu meliputi tempahan untuk 30 lagi A350-900s serta opsyen membeli 20 pesawat tambahan.

Ia berkata, perjanjian itu membolehkan syarikat penerbangan itu memilih sama ada pesawat asas A350-900 atau A350-1000 yang lebih besar.

Perjanjian terkini ini merupakan tempahan ketiga oleh Singapore Airlines untuk A350 XWB.

"Semakin menghampiri penerbangan pertama, permintaan untuk A350 XWB terus meningkat, terutama bagi model lebih besar," kata John Leahy, Ketua Pegawai Operasi (Pelanggan) Airbus.

"Airbus sudah sedia membuat perubahan dalam pasaran rangka pertengahan dan besar dan kami bangga menerima tempahan besar Singapore Airlines," katanya.

Setakat ini, Airbus menerima pengesahan tempahan untuk 616 pesawat A350 XWB daripada 34 pelanggan di seluruh dunia. - BERNAMA

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain