Sekolah Bertaraf Antarabangsa Di Indonesia Tidak Sah - Dunia | mStar

Sekolah Bertaraf Antarabangsa Di Indonesia Tidak Sah

JAKARTA: Projek Sekolah Perintis Bertaraf Antarabangsa (RSBI) dan Sekolah Bertaraf Antarabangsa (SBI) yang diwujudkan oleh kerajaan Indonesia di beberapa tempat dalam usaha meningkatkan mutu pendidikan di negara itu, diputuskan sebagai tidak berpelembagaan oleh Mahkamah Konstitusi Indonesia.

Dalam keputusannya pada Selasa, mahkamah itu berpendapat RSBI dan SBI tidak sah kerana tidak menyediakan akses yang adil kepada masyarakat untuk mendapatkan pendidikan berkualiti.

Mahkamah juga berpendapat penggunaan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar wajib elanggar undang-undang selain cenderung menghilangkan jatidiri bangsa Indonesia yang berbahasa Indonesia.

Keputusan itu disepakati lapan daripada sembilan hakim, dengan hanya seorang hakim memberi pendapat berbeza.

Ketua Mahkamah Konstitusi Mahfud MD ketika membacakan keputusan itu berkata mahkamah melihat bahawa kerajaan memberi layanan berbeza antara sekolah RSBI/SBI dan sekolah awam biasa, dari segi penyediaan prasarana mahupun peruntukan dana.

Kebenaran yang diberi kepada sekolah RSBI/SBI memungut yuran lebih mahal pula dilihat sebagai menunjukkan bahawa sekolah-sekolah itu hanya boleh dinikmati oleh keluarga kaya sahaja, katanya.

Hakim Achmad Sodiki yang berbeza pendapat menyatakan bahawa pendidikan berkualiti mengikut model sekolah RSBI/SBI merupakan idaman ibu bapa untuk memberi pendidikan bermutu kepada anak-anak dan kelemahan-kelemahan RSBI/SBI dapat diperbaiki tanpa membatalkan usaha yang dijalankan berdasarkan model itu.

Sekumpulan masyarakat terdiri daripada ibu bapa pelajar yang bersekolah di RSBI, aktivis pendidikan, guru, pensyarah dan pertubuhan bukan kerajaan telah membuat permohonan kepada Mahkamah Konstitusi untuk kajian semula kehakiman terhadap Undang-undang Pendidikan yang memperuntukkan penubuhan RSBI dan SBI.

Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Indonesia Mohammad Nuh dalam reaksinya berkata beliau menghormati keputusan Mahkamah Konstitusi itu dan menegaskan bahawa semangat untuk meningkatkan kualiti pendidikan di Indonesia akan diteruskan walaupun tanpa melalui model sekolah RSBI/SBI. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

4 Mayat Ditemui Dibunuh Anjing Liar Di Mexico

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain