Ujian Bertulis, Psikologi Kepada Calon Tenaga Kerja Indonesia - Dunia | mStar

Ujian Bertulis, Psikologi Kepada Calon Tenaga Kerja Indonesia

JAKARTAL: Indonesia akan mengetatkan lagi peraturan berhubung penghantaran tenaga kerja ke luar negeri dengan memperkenalkan ujian bertulis dan ujian psikologi tidak lama lagi.

Ketua Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI) Jumhur Hidayat berkata kerajaan Indonesia dalam masa terdekat akan mengeluarkan peraturan ujian bertulis dan ujian psikologi kepada calon tenaga kerja yang berkenaan.

"Kalau tidak lulus tidak boleh pergi. Dengan cara ini kes-kes pelanggaran peraturan yang berlaku sekarang boleh dikurangkan dengan banyak.

"Calon tenaga kerja kita pilih dengan ketat termasuk oleh pegawai Jabatan Tenaga Kerja peringkat daerah dan perbandaran, melalui Sistem Komputerisasi Tenaga Kerja Luar Negeri atau SISKO-TKLN," katanya dalam siaran di laman web BNP2TKI.

Jumhur berkata di bawah peraturan baru itu nanti, hanya mereka yang lulus ujian bertulis dan ujian psikologi yang akan diberi Kad Tenaga Kerja Luar Negeri (KTKLN).

Mengenai potongan wang kepada tenaga kerja Indonesia yang dikenakan oleh agensi pekerjaan di negara tujuan, Jumhur berkata bayaran itu sebaiknya ditanggung oleh majikan.

Tenaga kerja Indonesia tidak seharusnya membayar wang kepada agensi di sana, sebaliknya pihak yang akan menggunakan tenaga kerja itu yang perlu membayar kepada agensi berkenaan.

Jual beli kerja harus dihapuskan kerana ia sangat melanggar norma bidang tenaga kerja dan merupakan eksploitasi manusia ke atas manusia.

Menurut konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), orang yang ingin bekerja tidak boleh membayar, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain