suria

Justin Bieber Disaman Atas Kesalahan Memandu Lebih Had Laju

LOS ANGELES: Bintang pop Justin Bieber telah disaman kerana memandu kereta 'sport' mesra alam melebihi had laju di Los Angeles pada hari Jumaat, dan polis berkata mereka sedang menyiasat laporan bahawa beliau telah dikejar oleh jurugambar paparazzi.

Penyanyi berusia 18 tahun sedang memandu kereta Karma Fisker, kereta elektrik-hibrid mewah di bahagian barat Los Angeles, apabila dia ditahan oleh pegawai Peronda Lebuh Raya California pada kira-kira pukul 10.45 pagi.

Penghibur kelahiran Kanada ini memberitahu pegawai polis bahawa beliau telah dikejar oleh paparazzi, tetapi sebuah kereta kedua yang dilihat polis mengejar kenderaan penghibur ini pada kelajuan tinggi terlepas tanpa dihentikan, kata jurucakap Peronda Lebuhraya.

Bieber, yang polis gambarkan sebagai sopan dan berkerjasama apabila ditahan, telah dikeluarkan saman trafik kerana memecut dan dibebaskan, jurucakap CHP Saul Gomez berkata.

Beliau menambah Bieber telah dikenakan kesalahan memandu 80 batu sejam (129km/jam) di zon 105km/jam.

Tetapi anggota majlis bandar Los Angeles yang kebetulan memandu di bahagian lebuh raya pada masa itu berkata Karma Fisker yang memotongnya telah memecut sekurang-kurangnya 160km/jam secara agresif dari satu lorong ke lorong yang lain.

"Beliau telah memandu dalam cara yang cuai, melulu," kata anggota majlis Dennis Zine kepada Reuters.

"Hanya kerana dia selebriti tidak bermakna dia boleh membahayakan nyawa dan harta benda," kata Zine, seorang veteran berusia 40 tahun di Jabatan Polis Los Angeles yang masih didaftarkan sebagai pegawai rizab LAPD.

Pengurus Bieber, Scooter Braun, mahupun Melissa Victor dari rekod label bersedia untuk memberi komen.

Tetapi Braun yang dipetik dari laman web berita selebriti TMZ menganggap Zine sebagai "anggota majlis yang mencari tajuk berita panas."

Zine yang tidak puas hati dengan komen itu berkata CHP telah menerima 911 panggilan dari kira-kira 10 pemandu kenderaan lain yang melaporkan kereta lebuh raya yang memandu laju.

Artikel Lain