suria

Keluarga hidup dalam rumah sampah sejak 20 tahun lalu, amuk jika barang dibuang! Ketahui tentang Hoarding Disorder

Barang-barang yang dikumpul oleh makcik tersebut selama 20 tahun.

TERDAPAT segelintir individu yang mempunyai sikap suka 'mengumpul' pelbagai jenis barang akibat terlalu sayang untuk membuangnya walaupun sudah tidak boleh digunakan.

Keadaan ini menyebabkan ruang dalam rumah menjadi tidak terurus, kotor dan sempit sehingga boleh menjejaskan hubungan sesama ahli keluarga

Adakalanya barang yang disimpan itu langsung tidak mempunyai makna atau nilai dalam hidupnya, namun ia tetap disimpan tanpa sebab sehingga bertahun-tahun lamanya.

Menurut Hellodoktor, keadaan ini merupakan sejenis penyakit dipanggil Hoarding Disorder (Gangguan Penimbunan) yang mana seseorang itu mengalami kesukaran untuk membuang atau berpisah dengan barangan peribadi.

Individu yang mengalami Hoarding Disorder akan mengalami ketegangan setiap kali berfikir tentang tindakan membuang barang-barangnya.

Baru-baru ini, seorang ahli politik, Marina Ibrahim menerusi ciapannya menunjukkan keadaan rumah seorang wanita yang sangat bersepah dengan longgokan barang dan sampah disebabkan mempunyai masalah Hoarding Disorder.

Program kesedaran kebersihan bersama penduduk dan masyarakat itu dianjurkan bersama Menteri Besar Johor, Exco, Adun dan agensi-agensi kerajaan dalam Program Johor Bersih, Sungai Skudai Kampung Bakar Batu, Perling, Johor Bahru.

Keluarga tersebut enggan memberi kerjasama untuk membuang barang-barang di rumahnya.

Aunty (makcik) ni menangis-nangis tak beri kebenaran bersihkan. Tengok dalam rumah memang terkejut dengan keadaannya.

“20 tahun kumpul barangan tersebut. Jiran pun terkejut tak tahu dia ada dua orang anak yang tinggal dalam satu bilik.

“Ruangan nak masuk dalam rumah pun begitu sempit,” ujarnya dalam ciapan yang tular.

Menurut Marina, wanita itu sememangnya mahu menyimpan semua barangan di rumah dan tidak bercadang untuk membuangnya dalam masa terdekat.

Lebih merumitkan keadaan, proses untuk membersihkan rumah turut dihalang oleh anak wanita berkenaan dengan cara memberontak.

Menurut Marina, pujukan serta cadangan untuk menjual barangan mereka juga tidak berkesan.

“Dia memang tak ada niat nak buang barang dia. Ada kulit limau kering, makanan tamat tempoh, kekabu bantal rosak pun dia simpan. Sampah kertas dalam beg plastik pun simpan.

“Anak dia tadi menjerit suruh hentikan. Tapi ikut pengalaman saya, kalau tak dibantu, akan datang anak dia pun akan ikut jejak mak dia.

“Kita kata nak bagi duit pun tak nak. Dia menangis, Ahli Majlis pun cakap bahasa Cina dengan dia. Saya suruh dia fikirkan anak-anak. Nak ke anak-anak dia jadi macam dia. Tapi tadi anak dia menjerit juga tak bagi bersihkan,” ujar Marina menjelaskan apa yang berlaku di lokasi.

Bagi mengatasi masalah ini, Marina turut menghubungi Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk tindakan kaunseling bagi membendung penyakit dihidapi.

Antara barang-barang yang tidak lagi digunakan tetapi masih disimpan.

Berikut merupakan ciri-ciri individu yang memiliki masalah Hoarding Disorder:

1. Mereka percaya barang-barang yang ada adalah unik atau masih diperlukan pada masa akan datang

2. Barangan mempunyai makna emosi yang penting – berfungsi sebagai peringatan masa yang lebih bahagia atau mewakili orang atau haiwan kesayangan

3. Mereka berasa lebih selamat apabila dikelilingi oleh benda-benda yang disimpan.

4. Mereka tidak mahu membazirkan apa-apa

Bagaimanapun, Hoarding Disorder adalah berbeza dengan pengumpulan barangan.

Orang yang mempunyai koleksi, seperti setem atau kereta model dengan sengaja mencari item tertentu, mengkategorikannya dan memaparkan koleksi mereka dengan teliti.

Walaupun koleksi boleh menjadi besar, ia biasanya tidak berselerak dan tidak menimbulkan ketegangan serta ketidakmampuan yang merupakan sebahagian daripada kesan Hoarding Disorder.

Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor.

Rawatan boleh membantu pesakit yang mengalami Hoarding Disorder untuk mengurangkan simpanan, pengumpulan dan timbunan serta kehidupan yang lebih selamat dan dinikmati.

Terdapat dua jenis rawatan utama yang membantu pesakit Hoarding Disorder iaitu terapi tingkah laku kognitif (CBT) dan ubat-ubatan.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Berkaitan

Artikel Lain