suria

Masih mencari destinasi bercuti? Jika Pulau Pinang jadi pilihan, ini 10 tempat menarik untuk anda kunjungi

Ramai pelancong luar melancong ke Malaysia menjadikan Pulau Pinang sebagai negeri pilihan dalam misi menerokai keindahan budaya, kesenian, flora fauna & yang paling ulung makanannya.

PULAU PINANG menjadi salah satu destinasi utama pelancongan domestik pada musim cuti ini kerana ramai orang masih risau untuk melancong ke luar negara semasa pandemik Covid-19.

Jalan utama menuju ke kawasan dipenuhi bangunan warisan, pantai Batu Ferringhi dan kawasan tumpuan pelancong di pulau ini bukan sahaja sesak dengan kenderaan tempatan tetapi juga dengan pemandu menggunakan plat negeri lain.

ARTIKEL BERKAITAN: Putrajaya dibangunkan ikut trend... bakal jadi bandar pentadbiran lebih moden, canggih, harmoni sesuai cita rasa terkini

Berdasarkan kadar penghunian hotel, Presiden Persatuan Hotel Pulau Pinang K. Raj Kumar memaklumkan sejak 11 Oktober, apabila perjalanan rentas negeri dibenarkan, jumlah tempahan bilik adalah tinggi.Kesesakan lalulintas yang berlaku di sebuah kawasan Georgetown, Penang.

Menurut beliau, hotel di kawasan pantai menyumbang 70 peratus, manakala hotel bandar (60 peratus) dan hotel tanah besar pula menyumbang 75 peratus.

Pengerusi Persatuan Tarikan Pelancong Pulau Pinang, Ch'ng Huck Theng pula berkata, Pulau Pinang menjadi destinasi percutian utama kerana ramai terpaksa mengambil kesempatan cuti tahunan sebelum akhir tahun, justeru restoran dan tarikan pelancong yang popular di sini sesak.

“Kebiasaannya kebanyakan orang akan melancong ke luar negara untuk cuti akhir tahun mereka sekarang.

“Tetapi sukar dan agak menyusahkan untuk terbang ke luar negara sekarang, kerana anda perlu melalui ujian Covid-19, permohonan visa dan kuarantin rumah wajib selepas pulang.

“Perjalanan domestik adalah pilihan terbaik dan jelas sekali, Pulau Pinang adalah tempat yang sesuai untuk itu, menuju ke musim cuti. Kami mempunyai pantai, warisan dan tarikan pelancong untuk anda berehat dan meluangkan masa berkualiti bersama keluarga dan rakan anda,” tambahnya.

Ch'ng berkata sekarang adalah masa yang sesuai untuk "Cuti-cuti Malaysia" untuk mengetahui lebih lanjut tentang tempat-tempat menarik, serta melawat warisan negara.

“Sebaik sahaja melakukannya, anda akan mengetahui bahawa produk dan perkhidmatan yang disediakan oleh pihak yang terlibat dalam aktiviti pelancongan tempatan adalah setanding dengan standard antarabangsa.

“Rumput tidak selalunya lebih hijau di seberang. Pengusaha pelancongan tempatan juga boleh melakukan kerja yang baik,” kata Ch’ng, sambil menambah bahawa kerajaan Pulau Pinang telah meningkatkan usaha promosinya dalam membawa pendapatan kepada sektor pelancongan.

Katanya, walaupun sebilangan besar pelancong domestik mungkin memberi manfaat kepada ekonomi tempatan, orang ramai perlu berhati-hati, sama ada agensi pelancongan atau pelancong itu sendiri semasa pandemik Covid-19.

Ada pelbagai jenis aktiviti lasak dan santai, semuanya ada di Pulau Mutiara untuk anda kunjungi.

Berikut adalah 10 destinasi menarik yang boleh anda lawati jika datang melancong di sini.

1. Jambatan Pulau Pinang

Jambatan ini merupakan laluan yang menghubungkan tanah besar dan pulau negeri itu sendiri.

Ia juga boleh dilihat dalam bendera negeri ini kerana terkenal sebagai tempat menarik di Pulau Pinang atau lebih tepat lagi umpama ikon negeri ini.

Jambatan sepanjang 13.5 kilometer ini indah dengan kabel penggantungan memegang dua puncak jambatan.

Walaupun terdapat dua cara untuk masuk ke sebelah pulau negeri ini, jambatan ini adalah cara yang disarankan untuk anda melihat binaannya dari dekat.

2. Tokong Ular

Sebuah tokong Cina yang ditubuhkan khusus untuk penyembahan Chor Soo Kong yang dikatakan mendapat namanya ketika ular dari hutan berdekatan berlindung di sini.

Terdapat banyak jenis ular di sekitar tempat ini sehingga hari ini dan ada juga yang mempunyai racun maut.

Ular-ular di sini bergerak secara bebas di dalam tokong, jadi jangan sentuh dan mengganggu mereka jika anda melawat ke tokong ini.

3. Seni Jalanan

Adalah perkara wajib untuk anda mengambil gambar di Penang Street Art jika berkunjung ke negeri ini.

Georgetown adalah sebuah bandar yang popular dengan banyak seni jalanan, menggalakkan penduduk tempatan dan pelancong untuk menjelajah bandar ini dengan berjalan kaki untuk memburu karya-karya seni yang indah ini.

Jika anda ingin melihat semua seni jalanan yang tersedia, anda boleh menyertai lawatan dengan pemandu pelancong di mana anda akan dibawa untuk melihat semua seni yang menarik ini.

4. Bukit Bendera

Salah satu stesen bukit yang tertua di Asia Tenggara, Bukit Bendera adalah lawatan yang wajib untuk melihat pemandangan Pulau Pinang yang indah.

Anda boleh sampai ke puncak bukit ini dalam masa kurang dari 30 minit dengan menggunakan perkhidmatan tren mereka.

Terdapat beberapa puncak di sini, tetapi Bukit Bendera adalah salah satu puncak yang patut anda singgah untuk mendapat pemandangan menakjubkan.

5. Persiaran Gurney

‘Gurney Drive’ adalah salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang terkenal dan juga dikenali sebagai ‘The New Esplanade’.

Terletak di tepi pantai, anda akan melihat banyak hotel dan pusat beli-belah di kawasan ini yang menjadikannya tempat paling meriah di Pulau Pinang.

Anda akan menemui jalan dipenuhi dengan gerai di sini menyediakan pelbagai makanan tempatan yang lazat.

penang 6

6. Jeti Tan

Bagi anda yang mahukan gambar cantik untuk dimuat naik dalam media sosial, anda wajib singgah di jeti ini.

Jeti Tan adalah salah satu daripada enam jeti puak yang terletak di Georgetown.

Di sini anda akan dapat melihat rumah-rumah kayu tradisional yang dibina di atas tiang dan jeti panjang yang menjangkau ke bahagian paling luar laut.

Namun, ini adalah tempat yang tenang, tidak banyak yang boleh dilakukan di sini kecuali untuk mengambil gambar.

7. Taman Rahsia Avatar Penang

Sebuah kawasan menggunakan konsep taman ini terletak berhampiran dengan pesisiran pantai.

Suasana malam hari adalah waktu sesuai untuk mengunjungi kawasan ini kerana waktu malam barulah terserlah 'avatar'nya.

Kawasan adalah strategik kerana hanya 15 minit sahaja dari bandar Georgetown dan terletak di Tanjung Tokong, Penang.

8. Escape Adventureplay

Taman tema luar ini mempunyai alam semula jadi sebagai latar belakangnya.

Terdapat 30 aktiviti menarik boleh anda nikmati di tempat ini seperti 'zipline', gelongsor air serta tunggangan taman tema.

Selain itu juga, di sini merupakan salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang popular kerana memiliki taman tema air juga.

9. Taman Negara Pulau Pinang

Popular dengan kehijauan yang subur dan keindahan tidak tercemar, tanah dan laut seluas 1,213 hektar ini adalah tempat yang sesuai untuk pencinta alam semula jadi.

Taman ini merupakan permata semula jadi Pulau Pinang yang ditubuhkan untuk melindungi dan memelihara haiwan dan tumbuh-tumbuhan di sini.

Jika anda suka alam semula jadi dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai spesies flora dan fauna yang berbeza, anda mesti melawat tempat ini.

10. Muzium 3D Penang

Trick Art Museum terletak di Lebuh Penang, iaitu bertentangan dengan Esplanade Food Court, Padang Kota Lama.

Ia adalah sebuah Muzium 3D yang sangat menyeronokkan. Lokasinya hanya diseberang jalan utama (Lebuh Light).

Seperti lain-lain muzium 3D yang pernah anda kunjungi, ia mempamerkan lukisan mural yang sangat mengagumkan.

Lebih menarik jika anda melawat muzium ini ramai-ramai bersama ahli keluarga atau rakan-rakan.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain