suria

Ingin merasai suasana pelayaran mewah ketika melancong? Check out tawaran menarik Star Pieces ke Langkawi dan Selat Melaka

Genting Cruise Lines akan beroperasi pada kapasiti penumpang berkurangan sebanyak 50%, dengan langkah keselamatan dan pencegahan yang ketat mengikut keperluan tempatan dan piawaian antarabangsa.

JIKA ingin menaiki pelayaran mewah, anda mungkin tidak perlu menunggu lama lagi.

Pelancongan pelayaran bersedia untuk membuat kemunculan semula selepas hampir dua tahun berehat dengan Star Pisces oleh Genting Cruise Lines yang akan berlepas dari Terminal Pelayaran Swettenham dengan menawarkan perjalanan ke Langkawi dan Selat Melaka bermula 22 Disember ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Masih mencari destinasi bercuti? Jika Pulau Pinang jadi pilihan, ini 10 tempat menarik untuk anda kunjungi

Ini akan menjadi satu titik laluan pelayaran antarabangsa pertama ke pelabuhan asal yang menyambung semula operasi komersial di negara ini.

Naib Presiden (Jualan) Genting Cruise Lines, Cynthia Lee berkata kapal pelayaran itu menawarkan lima perjalanan setiap minggu.(Dari kiri) Pengurus besar Swettenham Pier Cruise Terminal Mohamed Shaffi Khatri Abdulla, pengurus besar PPC Monaliza Suhaimi, Tan, pengurus kanan korporat Maryati Ramli dan pengurus kewangan Mohd Safri Halim di George Town.

“Kami berharap dapat menghubungi lebih banyak destinasi domestik dan mengembangkan jadual perjalanan kami dengan kemasukan destinasi serantau seperti Phuket di Thailand dalam masa terdekat untuk memacu industri pelancongan pelayaran.

“Kami juga secara aktif terlibat dengan pelbagai pihak berkuasa pelabuhan untuk mewujudkan ‘standard pelayaran yang harmoni’ dengan harapan dapat membuka semula pelayaran antarabangsa secara beransur-ansur secara terkawal dan selamat,” katanya baru-baru ini.

Tambah Lee, Star Pisces, yang mempunyai kapasiti 1,700 penumpang, akan beroperasi pada kadar pengurangan sebanyak 50 peratus atau hanya 850 penumpang, sebagai langkah pencegahan terhadap virus korona.

“Semua penumpang mesti lengkap vaksin Covid-19 sepenuhnya dan mengemukakan keputusan ujian negatif selepas melengkapkan Ujian Pantas Antigen (ART) wajib sebelum naik di terminal pelayaran pada hari berlepas,” katanya.

Pelayaran yang ditawarkan termasuk perjalanan pergi dan balik dari Pulau Pinang iaitu dua malam ke Langkawi dan satu malam ke Selat Melaka.

Pakej bermula pada harga RM199 (seorang) untuk satu malam ke Selat Melaka dan RM399 (seorang) untuk tiga hari dua malam ke Langkawi.

Pengerusi Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (PPC) Datuk Tan Teik Cheng berkata pembukaan semula operasi kapal persiaran itu akan membolehkan industri pelancongan pelayaran digiatkan semula selepas ia dihentikan pada Mac 2020 angkaran pandemik.Tempahan Star Pisces akan dibuka pada pertengahan Disember dan tersedia untuk pelancong dalam dan luar negara.

“Majlis Keselamatan Negara telah memberi lampu hijau untuk menyambung semula operasi pelayaran domestik, terima kasih terutamanya kepada PPC, Genting Cruise Lines, Penang Port Sdn Bhd dan agensi kerajaan masing-masing yang telah bekerja rapat untuk mendapatkan persetujuan ini.

"Terdapat kira-kira 20 syarikat persiaran sebelum wabak pada 2019. Kami akan terus melakukan promosi untuk menyokong industri dan berharap syarikat-syarikat ini dapat kembali tidak lama lagi," katanya.

Turut hadir ialah Naib Presiden Kanan Genting Cruise Lines (Operasi dan Keselamatan Marin) Kapten Harvard Ramsoy.

Tempahan untuk Star Pisces akan dibuka pada pertengahan Disember kepada semua rakyat Malaysia, warga asing dengan pas lawatan jangka panjang Malaysia yang sah serta pelancong antarabangsa yang telah menyelesaikan dan melepasi perintah kuarantin serta pengawasan rumah oleh pihak berkuasa.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain