Venus Williams Sertai Terbuka Malaysia BMW 2014 - Sukan | mStar

Venus Williams Sertai Terbuka Malaysia BMW 2014

Venus Williams
Venus Williams. Foto AFP

KUALA LUMPUR: Bekas pemain nombor satu dunia Venus Williams dan pemain nombor 11 dunia sekarang Dominika Cibulkova akan beraksi dalam Terbuka Malaysia BMW 2014 di Kelab Golf Diraja Selangor (RSGC) dari 14 hingga 20 April.

Ketua Komunikasi Korporat BMW Group Malaysia, Sashi Ambi berkata, di samping dua pemain handalan itu, juara bertahan Karolina Pliskova dan juara 2012 Hsieh-Su Wei juga dijangka mempamerkan permainan menarik dan mendebarkan penonton pada kejohanan ini.

"Kejohanan ini akan sekali lagi menyaksikan 32 pemain daripada Persatuan Tenis Wanita (WTA), berentap untuk merangkul gelaran juara perseorangan dan beregu.

"Terbuka Malaysia BMW memberi peluang kepada pemain tenis tempatan untuk mengasah dan meningkatkan kemahiran mereka melalui permainan menentang beberapa pemain tenis terbaik dunia," katanya pada sidang akhbar di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini, Sabtu.

Turut hadir Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri  Abdul Aziz dan Presiden Persatuan Tenis Padang Malaysia, Tan Sri Abdul Razak Latiff.

Venus diberi ranking sebagai pemain perseorangan nombor satu dunia oleh WTA untuk julung kalinya pada 25 Februari 2002. Dia adalah kakak kepada pemain nombor satu dunia sekarang, Serena Williams.

Sashi berkata WTA, yang merupakan badan penyelia kejohanan ini, memberi komitmennya kepada Terbuka Malaysia untuk tempoh enam tahun lagi iaitu hingga 2019.

Sementara itu, Mohamed Nazri berkata, tenis menjadi tarikan hebat kepada pelancong bertaraf mewah dAn berselera tinggi, manakala sokongan yang diberi kepada acara bertaraf global ini akan membantu Malaysia mengukuhkan kedudukannya sebagai hos satu lagi acara premier.

"Kejohanan pada tahun lepas menarik kehadiran 11,034 penonton, 2,725 daripada mereka adalah rakyat asing.

"Jumlah nilai ekonomi yang dijana secara langsung adalah lebih RM22 juta, manakala nilai ekonomi yang diraih secara tidak langsung pula adalah lebih RM93 juta," katanya.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Keputusan La Liga Sepanyol

Artikel Berkaitan

Artikel Lain