Pejabat Pesuruhjaya Sukan Persoal Tindakan PABM - Sukan | mStar

Pejabat Pesuruhjaya Sukan Persoal Tindakan PABM

KUALA LUMPUR: Pejabat Pesuruhjaya Sukan (PPS) pada Khamis mempersoal tindakan Persekutuan Angkat Berat Malaysia (PABM) yang masih belum menetapkan tarikh Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) badan induk sukan itu.

Pesuruhjaya Sukan Datuk Mohd Yassin Mohd Salleh berkata PABM melalui mesyuarat exco mereka pada Rabu, sepatutnya telah menetapkan tarikh AGM tersebut.

"Kami tidak boleh campur tangan dalam menetapkan tarikh untuk persatuan tersebut mengadakan AGM," katanya.

Selepas mesyuarat exco badan induk sukan itu pada Rabu, Presiden PABM Zafarul Akhbar Kassim memberi bayangan dua tarikh berbeza sudah dicadangkan namun ia perlu mendapat pandangan dan kelulusan daripada PPS terlebih dahulu.

Zafarul berkata pihaknya akan menghantar surat rasmi mengenai tarikh cadangan AGM itu kepada PPS dalam tempoh terdekat.

Sebelum ini, PPS mengarahkan PABM untuk mengadakan AGM mereka sebelum 31 Disember ini.

Mengulas lanjut, Mohd Yassin turut mempersoal sama ada PABM mempunyai masa mencukupi untuk memaklumkan kepada anggota exco mereka bagi menghadiri AGM tersebut.

"AGM badan induk itu sepatutnya diadakan sebelum 31 Disember ini tetapi mereka sudah kesuntukan masa untuk meneruskan mesyuarat berkenaan sebelum waktu yang ditetapkan," katanya.

Pada masa sama, beliau turut mempertikai sama ada mesyuarat exco PABM yang diadakan semalam adalah mengikut perlembagaan badan induk sukan itu atau sebaliknya.

Mohd Yassin berkata beliau mendapat maklumat daripada beberapa anggota exco PABM bahawa mereka tidak dipanggil untuk menghadiri mesyuarat berkenaan.

"Adakah persatuan menghantar surat panggilan mesyuarat melalui sistem pesanan ringkas (SMS) atau maklum melalui media? Mereka sepatutnya dipanggil melalui surat panggilan rasmi seminggu lebih awal," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

PABM Akan Kemuka Surat Cadangan Tarikh AGM

default image

Zafarul Nafi Langgar Perlembagaan PABM

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain