RM3.5 Juta Untuk Penyediaan Bilik Media Sukma Pahang - Sukan | mStar

RM3.5 Juta Untuk Penyediaan Bilik Media Sukma Pahang

KUANTAN: Sebanyak RM3.5 juta diperuntukkan kepada Bilik Media Sukan Malaysia (Sukma) bagi memberi keselesaan kepada petugas media membuat liputan secara meluas semasa temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-15.

Ketua Pegawai Eksekutif Sekretariat Sukma Pahang Ahmad Hairi Hussain berkata bilik media itu dibahagi kepada dua iaitu untuk media cetak dan media elektronik.

"Kami berharap dengan kewujudan bilik berkenaan akan dapat membantu pihak media yang dianggar lebih 500 petugas daripada pelbagai agensi menyediakan liputan terbaik pada temasya kali ini," katanya ketika ditemui selepas majlis perasmian Bilik Media Sukma di sini, Khamis.

Perasmian dilakukan Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Teknologi, Sains dan Inovasi Pahang Datuk Mohd Sharkar Shamsudin merangkap Pengerusi Jawatankuasa Promosi, Publisiti dan Siaraya Sukma Pahang.

Sementara itu, Mohd Sharkar berkata beliau amat berpuas hati dengan kemudahan yang disediakan untuk pihak media membuat liputan acara-acara Sukma.

"Masing-masing mempunyai konti dan tv yang disediakan tempat masing-masing dalam usaha untuk membuat liputan yang meluas," katanya.

Beliau berkata menerusi liputan yang disediakan nanti diharap akan memberi impak yang besar untuk rakyat di seluruh negara merasai keberlangsungan acara sukan itu.

Sementara itu Pengarah Jabatan Penyiaran (RTM) Pahang Mustafa Kamal Abdul Razak berkata RTM selaku media rasmi kejohanan akan memberi liputan meluas pada temasya sukan dwitahunan itu.

"Untuk mencapai liputan yang meluas RTM juga akan menyediakan 19 stesen radio dari seluruh negara dalam pelbagai bahasa antaranya Inggeris, Tamil, Cina dan Orang Asli untuk membuat liputan secara langsung dari bilik media yang telah disediakan," katanya.

Selain itu, RTM juga dijadual menyiar perkembangan terkini kira-kira 10 minit dalam program Selamat Pagi Malaysia mengenai keberlangsungan temasya berkenaan dan turut membuat beberapa lintas langsung setiap hari pada 10.30 pagi hingga 12 tengah hari disusuli 2 hingga 5 petang dan 12 hingga 12.30 tengah malam.

Majlis perasmian pada 7 Julai oleh Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah dan majlis penutup yang dijadual dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 16 Julai akan disiarkan secara langsung menerusi TV1.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Selangor Terus Dominasi Kutipan Pingat

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain