Tumpu Pemburuan Pingat, Jangan Terganggu Soal Keselamatan

KUALA LUMPUR: Tumpukan perhatian dalam pemburuan pingat dan jangan terganggu dengan soal keselamatan, demikian nasihat Timbalan Menteri Belia dan Sukan Gan Ping Sieu kepada atlet paralimpik negara ke Sukan Para Asean di Solo, Indonesia bulan ini.

Beliau berkata pihak penganjur telah memberi jaminan bahawa keadaan di Solo selamat.

"Walaupun kerajaan tempatan Solo memberikan jaminan keselamatan, Kementerian Belia dan Sukan melalui Majlis Sukan Negara (MSN) dan Majlis Paralimpik Negara tidak akan memandang ringan perkara ini dan kita akan sentiasa membuat pemantauan demi keselamatan kontinjen negara," katanya. Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas menyerahkan Jalur Gemilang kepada ketua kontinjen paralimpik negara Datuk Borhan Dolah di MSN, di sini Ahad.

Atlet memanah paralimpik negara Hasinin Sanawi dipilih sebagai pembawa Jalur Gemilang ke temasya dwi-tahunan yang berlangsung dari 15-20 Disember ini.

Gan berkata kementerian berkeyakinan kontijen negara mampu mencapai sasaran 57 pingat emas pada temasya itu berdasarkan prestasi membanggakan yang dicatatkan pada edisi kelima di Kuala Lumpur dengan kejayaan meraih 94 pingat emas untuk muncul naib juara.

Katanya sandaran 57 pingat emas itu diletakkan pada acara olahraga iaitu 30 emas, renang (lapan), badminton (enam), tenpin boling (enam), powerlifting (dua), pingpong (dua), memanah (dua) dan tenis berkerusi roda (satu).

"Walaupun acara yang dipertandingkan pada edisi kali ini kurang daripada sebelum ini, saya yakin bahawa kita bukan hanya mampu mencapai sasaran tetapi dapat membawa balik pingat emas yang lebih banyak," katanya.

Sementara itu, Borhan berkata kontinjen negara akan menginap di perkampungan sukan dan ia selamat kerana semua atlet yang mengambil bahagian akan berkampung di sana.

"Saya yakin bahawa keadaan di sana (Solo) selamat dan saya percaya pihak penganjur peka dengan soal keselamatan dan kebersihan makanan yang bakal disediakan kepada atlet sepanjang berkampung di sana nanti," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

PSNT Semarak Sepak Takraw Negara

Artikel Berikut

Abdul Hadi Sasar 25 Gol Musim Depan

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain