Atlet Paralimpik Negara Sasar 57 Emas Di Solo

KUALA LUMPUR: Kontinjen paralimpik negara mensasarkan 57 pingat emas dalam 10 acara Sukan Para Asean keenam yang akan berlangsung di Solo (Surakarta), Indonesia dari 12 hingga 22 Disember ini.

Ketua kontinjen Malaysia Datuk Borhan Dollah yakin sasaran itu boleh dicapai menerusi acara antaranya olahraga 30 pingat emas, diikuti renang (8), badminton (6), tenpin boling (6), angkat berat (2), ping-pong (2), memanah (2) dan tenis berkerusi roda (1).

"Olahraga dan renang merupakan kekuatan utama kontinjen Malaysia namun bola tampar duduk hanya disasarkan ke peringkat akhir begitu juga dengan goal ball yang dilihat paling sukar meraih pingat emas.

"Acara yang kita tidak ambil bahagian pada temasya kali ini, ialah catur dan acara angkat berat akan memberi mata ranking kepada atlet untuk kelayakan ke Sukan Paralimpik London," katanya kepada Bernama di sini Sabtu.

Borhan berkata sasaran 57 emas dilihat sedikit berbanding edisi kelima pada 2009 di Kuala Lumpur kerana pihak penganjur tidak menawarkan banyak acara yang boleh menjadi prospek emas buat negara.

"Hanya 11 acara sahaja dipertandingkan pihak penganjur berbanding 14 acara pada edisi 2009. Perahu layar antara prospek emas negara sekiranya dipertandingkan namun Indonesia menganggap mereka tidak ada atlet berwibawa kerana itu ia tidak pertandingkan," katanya.

Pada edisi kelima di Kuala Lumpur 2009, Malaysia menjadi naib johan keseluruhan memperoleh 94 pingat emas, 81 perak dan 71 gangsa, di belakang Thailand dengan 157 pingat emas, 75 perak dan 57 gangsa.

Borhan yang juga Ketua Pengarah Jabatan Belia dan Sukan di Kementerian Belia dan Sukan (KBS) berkata kontinjen negara sedang menjalani latihan akhir di kem pusat akhir Majlis Sukan Negara (MSN) selama tiga hari sehingga Ahad.

"Persiapan kali ini lebih tersusun dan lebih lama daripada sebelumnya. Kita mahukan kualiti terbaik supaya mereka meraih emas seterusnya membuktikan orang kelainan upaya (OKU) mampu bersaing seperti orang biasa," katanya.

Beliau berkata segala persiapan dan infrastruktur yang sepatutnya disediakan penganjur kepada OKU untuk temasya Sukan Para Asean kali ini diharap dapat disempurnakan sebelum pertandingan bermula.

"Penganjur kini sedang menaik taraf kemudahan seperti lif dan pintu mesra buat atlet di perkampungan sukan. Mereka memberi jaminan 95 peratus sudah disiapkan.

"Difahamkan seramai 1,600 atlet mampu ditempatkan di sana," katanya.

Seramai 120 atlet paralimpik dan 60 orang, termasuk pembimbing, jurulatih, doktor dan pegawai pengurusan akan berlepas ke Solo Isnin ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain