Terengganu Lancar Akademi Bola Sepak Awal Tahun Depan - Sukan | mStar

Terengganu Lancar Akademi Bola Sepak Awal Tahun Depan

KUALA TERENGGANU: Akademi Bola Sepak Negeri Terengganu (ABSNT) tajaan kerajaan negeri Terengganu akan dilancarkan awal Januari tahun depan, kata Pengarah Majlis Sukan Negeri (MSN) Terengganu Zainal Abidin Hussin.

Beliau berkata akademi itu akan dikendalikan MSN Terengganu dan ia merupakan akademi pertama seumpamanya ditaja kerajaan negeri, yang akan membelanjakan lebih RM1 juta untuk projek perintis akademi itu.

"Sebelum ini, hanya ada akademi bola sepak yang diwujudkan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM)," katanya ketika dihubungi Bernama di sini Sabtu.

Katanya akademi bola sepak FAM, yang ditubuhkan pada 1995 dan melahirkan ramai pemain-pemain berkualiti itu, ditutup pada 2007.

Beliau berkata pelantikan penolong jurulatih dan tempat tinggal pelatih akan ditentukan sebelum akademi itu dilancarkan.

"Urusan pelantikan jurulatih baru selesai dengan Che Ku Marzuki Che Ku Mohd Nor dilantik sebagai ketua jurulatih yang akan mengendalikan akademi itu manakala yang lain-lain dalam proses perbincangan," katanya.

Zainal berkata Che Ku Marzuki dipilih memandangkan pengalamannya yang luas ketika mengendalikan akademi bola sepak FAM sebelum ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata pemain-pemain yang akan menyertai akademi itu akan dipilih dalam beberapa kejohanan yang diadakan di setiap daerah sebelum akhir tahun ini.

Zainal berharap ABSNT bukan sahaja akan menjadi kilang melahirkan pemain-pemain bola sepak berwibawa untuk negeri Terengganu tetapi juga untuk negara pada masa depan.

Che Ku Marzuki ketika dihubungi mengesahkan bahawa beliau telah dilantik MSN untuk menjadi ketua jurulatih ABSNT.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Andrian Ang Terima Hadiah Shakam Tertinggi

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain