Isu MTA berpunca daripada aliran sistem antarabangsa, kata Ahmad Shabery - Sukan | mStar

Isu MTA berpunca daripada aliran sistem antarabangsa, kata Ahmad Shabery

KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek hari ini mendakwa konflik yang timbul dalam Persatuan Taekwondo Malaysia (MTA) berpunca daripada sistem aliran taekwondo antarabangsa.

"Sebahagian daripada konflik ini bukan berpunca daripada masalah dalaman tetapi sistem taekwondo itu sendiri yang menggunakan sistem taekwondo antarabangsa.

"Mereka mempunyai aliran mereka sendiri dan kadang-kadang terbawa-bawa ke dalam negeri. Ini yang tidak dapat kita selesaikan," katanya ketika diminta mengulas mengenai isu yang berbangkit mengenai perlembagaan baru Jawatankuasa Penaja Persatuan Taekwondo Malaysia atas alasan berat sebelah kerana memberi kelebihan mengundi kepada kelab-kelab.

Ahmad Shabery turut menasihatkan mereka supaya menerima keputusan yang telah dibuat oleh Jawatankuasa Penaja MTA semalam.

"Saya mengharapkan buat masa sekarang, persatuan-persatuan taekwondo negeri bersabar dan memberi peluang kepada keputusan yang telah dicapai oleh pihak Jawatankuasa Penaja untuk melaksanakan keputusan tersebut," katanya.

Jawatankuasa Penaja itu dipengerusikan oleh Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Tan Sri Tunku Imran Tuanku Ja'afar dengan dianggotai MTA, Persekutuan Taekwondo Malaysia (MTF) dan Persatuan Kelabkelab Taekwondo Malaysia (MTCA).

Menurut Ahmad Shabery, MTA perlu menyelesaikan masalah berbangkit dengan segera dan tidak menjadikan atlet mangsa keadaan.

"Saya tidak mahu pada akhirnya negara kita tidak dapat menghantar atlet ke Sukan SEA, Sukan Asia dan sebagainya sematamata kerana masalah ini. Jadi, berilah peluang keputusan ini dapat berjalan," katanya.

Semalam, bekas presiden MTA Raja Taharuddin Nong Chik berkata perlembagaan baru itu memberi kelebihan kuasa mengundi kepada kelabkelab kecil yang sebelum ini bernaung di bawah persatuan negeri menyebabkan kuasa mengundi negerinegeri sendiri semakin berkurangan.

MTA, yang menjadi gabungan Persekutuan Taekwondo Dunia (WTF), dibatalkan pendaftarannya pada 6 Mei 2005 oleh Pesuruhjaya Sukan ketika itu, Tan Sri Elyas Omar atas alasan menghindari pembangunan sukan tersebut mengikut Seksyen 20 (1) (e) Akta Pembangunan Sukan 1997.

Persatuan itu kemudian merujuk perkara itu ke mahkamah tetapi Menteri Belia dan Sukan ketika itu, Datuk Seri Azalina Othman Said, telah menarik balik pembatalan berkenaan pada 5 Julai 2007.

Bagaimanapun, beberapa pegawai tidak berpuas hati dengan penarikan semula pembatalan pendaftaran MTA dan mengadu kepada Pejabat Pesuruhjaya Sukan dan Datuk Nik Mahmud Nik Yusof yang menggantikan Elyas, sekali lagi membatalkan pendaftaran MTA. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain