Malaysia menjadi lokasi pilihan bagi penerbit filem Pakistan

Aktres Bollywood Preity Zinta dan aktor Hrithik Roshan pernah melakonkan filem usahama Bollywood-Pakistan
Aktres Bollywood Preity Zinta dan aktor Hrithik Roshan pernah melakonkan filem usahama Bollywood-Pakistan
Aktres Bollywood Preity Zinta dan aktor Hrithik Roshan pernah melakonkan filem usahama Bollywood-Pakistan

NEW DELHI: Malaysia menjadi lokasi pilihan bagi pengeluar filem Pakistan untuk membuat penggambaran filem dan iklan komersil.

Kedudukannya yang berdekatan ditambah dengan tarikan alam semulajadi dan kos pengeluaran yang murah dan suasana persekitaran yang selamat telah menarik ramai penerbit Pakistan ke Malaysia.

"Sekurang-kurangnya enam hingga tujuh siri televisyen dan komersil yang dipertontonkan di saluran-saluran kami semuanya dirakamkan di Kuala Lumpur baru-baru ini.

"Kami biasanya banyak membuat penggambaran di India sebelum ini tetapi disebabkan sensiviti (politik), para penerbit kami bertumpu ke lokasi-lokasi lain dan Malaysia sudah tentu tempat yang sesuai bagi kami," kata Pengerusi Persatuan Penerbitpenerbit Filem Pakistan Saeed Rizvi kepada Bernama.

Lokasi Malaysia yang strategik, dengan akses yang mudah untuk ke Bangkok dan Hong Kong, menjadikan ia lebih mudah bagi kerjakerja penerbitan selain kurangnya kerenah birokrasi bagi mendapatkan permit menjadikannya sebagai lokasi pilihan, katanya.

Industri filem Pakistan atau Lollywood di Lahore, Kariwood (Karachi) dan Pollywood (Peshawar), menerbitkan kurang daripada 40 filem setahun tidak seperti jirannya, India yang terkenal dengan gelaran Bollywood yang mengeluarkan hampir 800 filem setahun.

Pada masa ini, pelakon wanita terkenal Pakistan Reema Khan sedang menjalani penggambaran filem cereka keduanya "Kitni Haseen" (Indahnya Kehidupan) di Malaysia.

Pada 2005, satu lagi filem yang dibintangi Reema, "Koi Tujh Sa Kahan" (Tiada Yang Seperti Kamu), juga menjalani penggambaran di Malaysia.

Saeed, yang juga seorang penerbit, sedang merancang untuk mengadakan penggambaran bagi satu babak nyanyian bagi filemnya yang akan datang di Malaysia. BERNAMA

Artikel Sebelum

Tomok buktikan dia tidak sombong

Artikel Berikut

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain