Cadangan EU Sekat Minyak Sawit Boleh Diubah - MPOC - Niaga | mStar

Cadangan EU Sekat Minyak Sawit Boleh Diubah - MPOC

PUTRAJAYA:Masih ada masa bagi mengubah cadangan Kesatuan Eropah (EU) yang merancang untuk menyekat minyak sawit, menurut Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC).

Pengerusi MPOC, Datuk Lee Yeow Chor berkata masih ada peluang dan masa untuk membincangkan perkara itu dengan EU memandangkan rancangan kesatuan tersebut masih di peringkat cadangan dan memerlukan lima tahun sebelum dimuktamadkan.

“Keputusan akhir hanya akan dibuat pada 2021. Kedua-dua kerajaan Indonesia dan Malaysia perlu menyuarakan pendirian masing-masing yang tidak bersetuju dengan cadangan tersebut dan kita masih ada masa untuk mengubahnya,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat agung luar biasa IOI Corporation Bhd di sini, Isnin.

Yeow Chor, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif IOI Corporation berkata keputusan berkenaan akan menjadi pendirian perdagangan, dan dengan dagangan dilaksanakan menerusi cara bersama, Malaysia berkemungkinan boleh membuat tindakan sama sekiranya cadangan itu diteruskan.

Resolusi tidak terikat Parlimen Eropah baru-baru ini menggesa bahagian eksekutif blok itu mempergiatkan usaha larangan pembasmian hutan akibat pengeluaran minyak sawit.

Dakwaannya adalah perluasan perladangan di Malaysia dan Indonesia menyaksikan peladangmenggunakan kaedah tebang dan bakar untuk membuka kawasan, yang memusnahkan hutan hujan serta habitat haiwan, selain menyebabkan berlakunya jerebu yang teruk di sebahagian Asia.

Menurut Lembaga Minyak Sawit Malaysia, EU merupakan destinasi eksport terbesar Malaysia, menyumbang kira-kira 13 peratus penghantaran minyak sawit dan produk berasaskan sawit pada 2016.

Kini, Malaysia dan Indonesia menyumbang lebih 80 peratus kepada pengeluaran minyak sawit dunia.

Yeow Chor juga berkata, permintaan minyak sawit meningkat pada kadar 30 hingga 40 peratus setiap tahun, terutama dari negara membangun.

Selain negara membangun, minyak sawit Malaysia turut dieksport ke Eropah, Amerika Syarikat, Jepun dan China untuk digunakan dalam pengeluaran biodiesel.
-- Bernama
MPOC , kelapa sawit , EU

Artikel Sebelum

Pendirian Ke Atas NDF Luar Persisir Kekal - BNM

Artikel Berikut

Deftech Bina Bas Elektrik Pertama

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini