Kumpulan AirAsia Catat Muatan 89 Peratus Pada Suku Pertama 2017 - Niaga | mStar

Kumpulan AirAsia Catat Muatan 89 Peratus Pada Suku Pertama 2017

KUALA LUMPUR: Kumpulan AirAsia mencatat faktor muatan sebanyak 89 peratus pada suku pertama 2017, naik tiga peratusan mata berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Dalam satu kenyataan, AirAsia Bhd berkata, jumlah penumpang yang dibawa meningkat 13 peratus tahun ke tahun kepada 15.23 juta, jauh lebih tinggi daripada pertambahan sembilan peratus dalam kapasiti tempat duduk.

Pada akhir suku di bawah kajian, bilangan pesawat kumpulan itu berjumlah 176 buah, katanya.

Malaysia AirAsia (MAA) mencatat faktor muatan 90 peratus pada suku pertama 2017, naik lima peratusan mata tahun ke tahun.

"Permintaan mengatasi pertambahan dalam kapasiti satu peratus tahun ke tahun, dengan jumlah penumpang dibawa meningkat enam peratus tahun ke tahun kepada 6.85 juta," kata AirAsia.

Menurutnya, frekuensi penerbangan ditambah kepada beberapa laluan, iaitu Kuala Lumpur (KL)-Maldives, KL-Pulau Pinang, Johor Bahru-Pulau Pinang, Johor Bahru-KL, Kuching-Sibu, Kuching-Bintulu, Kota Kinabalu-KL dan Kota Kinabalu-Tawau.

MAA mengakhiri suku tersebut dengan 77 pesawat (tidak termasuk dua pesawat A320 yang disera kepada Asia Aviation Capital dan seterusnya dipajak kepada syarikat penerbangan pihak ketiga.

Tambahnya, Thai AirAsia mencatat faktor muatan 89 peratus pada suku pertama 2017, naik satu peratusan mata pada suku pertama 2017, Indonesia AirAsia mencatat 82 peratus (naik tiga peratusan mata), Philippines AirAsia pada 92 peratus (naik lima peratusan mata) dan AirAsia India mencatat faktor muatan 89 peratus, naik tiga peratusan mata.-- Bernama


AirAsia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain

Tiga lagi positif koronavirus