suria

Guru kini ibarat payung pula... guna duit sendiri beli dan pasang tinted bimbang pelajar panas di kelas, Dr Maszlee pun puji!

Usaha Muhamad Hafizi memasang kertas tinted pada cermin tingkap kelasnya mendapat pujian ramai.

PENGUMUMAN kerajaan mengenai pembukaan semula sekolah pastinya disambut dengan gembira oleh guru-guru yang sekian lama ternanti-nanti detik untuk kembali mengajar seperti biasa.

Maka bermulalah kesibukan para pendidik melakukan pelbagai persediaan untuk memastikan persekitaran kelas dan sekolah selamat serta mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan sebelum menyambut kehadiran pelajar.

Untuk makluman, antara SOP yang perlu dipatuhi oleh pihak sekolah dan guru adalah setiap kelas tidak dibenarkan menggunakan langsir bertujuan untuk memastikannya tidak menghalang pengudaraan.

ARTIKEL BERKAITAN: Berbelas tahun kerja di bilik guru dalam suasana ‘sendu’, sekali cikgu ini ‘mengamuk’ terus berubah jadi ala pejabat CEO... bajet RM1,200 je!

ARTIKEL BERKAITAN: Wow! Transformasi cukup mengagumkan... Pengetua ambil masa 100 hari dekorasi sekolah, segala-galanya untuk pelajar seterusnya komuniti

Justeru, seorang guru mengambil inisiatif sendiri dengan membeli kertas 'tinted' untuk ditampal pada cermin tingkap kelasnya, sebagaimana satu video yang dikongsikan di aplikasi TikTok.

Apa yang menarik perhatian netizen, guru berkenaan tidak berkira apabila menggunakan peruntukan sendiri demi pelajarnya, sekali gus mendapat pujian ramai termasuk bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik!

Bercerita kepada mStar, Muhamad Hafizi Mohd Hamizi berkata tujuannya memuat naik video di media sosial hanyalah sekadar perkongsian mengenai aktiviti atau tugasan seorang guru selain terlibat dengan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

"Saya memang suka share dan memang gembira apabila dapat share apa yang berlaku di sekolah. Banyak perkara yang guru lakukan selain terlibat dengan PdPR.

cikgu baru 1

Muhamad Hafizi sering berkongsi aktiviti dan tugasnya sebagai seorang guru di media sosial.

"Ada yang tanya, guna duit sendiri ke? Sebenarnya memang kebanyakan guru tak berkira untuk guna duit sendiri. Kos untuk beli kertas 'tinted' ni tak mahal pun dan saya share di mana boleh dapatkannya," ujar guru berusia 26 tahun ini.

Bercerita mengenai idea untuk menggunakan kertas 'tinted' pada cermin tingkap, Muhamad Hafizi berkata dia sekadar mencuba konsep 'try and error'.

cikgu baru 3

Muhamad Hafizi mengajar subjek Pendidikan Seni di Sekolah Kebangsaan Bukit Jalil.

"Bila ditetapkan SOP tak boleh pasang langsir, saya terfikir macam mana nak gantikannya pada tingkap sebab kesian pelajar yang kepanasan.

"Kalau nak tahu, mula-mula saya beli kertas wallpaper. Bila pasang pada cermin tingkap nako, rasa macam buruk dan saya dah beli 10 gulung juga... tapi tak apa, boleh guna untuk projek lain.

Ada yang tanya, guna duit sendiri ke? Sebenarnya memang kebanyakan guru tak berkira untuk guna duit sendiri.

MUHAMAD HAFIZI MOHD HAMIZI

GURU

"Akhirnya saya dapat idea nak pasang tinted. Bila test, nampak okay. Guru Besar yang tengok pun kata cantik dan ia idea yang bagus. Tapi paling tak sangka apabila Dr Maszlee komen.

"Jujurnya saya gembira, mana tidaknya beliau bekas menteri pendidikan kita. Setidak-tidaknya nampak effort pada guru," ujarnya yang merupakan guru Pendidikan Seni di Sekolah Kebangsaan Bukit Jalil, Kuala Lumpur ini.

cikgu baru 2

Sama seperti guru lain. Muhamad Hafizi tidak kisah menggunakan bajet sendiri demi kepentingan pelajar. (Foto sebelum Covid-19)

Tidak menyangka perkongsiannya menjadi tular, Muhamad Hafizi yang berasal dari Pendang, Kedah dalam nada rendah diri berkata bukan hanya dirinya seorang yang patut mendapat pujian kerana ia juga hasil idea dan kerjasama guru lain dan pihak sekolah.

"Disebabkan saya suka rekod dan kongsi di media sosial, ia mendapat perhatian. Tapi semua guru pasti akan melakukan yang terbaik untuk pelajar," ujarnya lagi.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

TONTON VIDEO PILIHAN!

Ada cerita menarik mahu dikongsi? E-mel kepada kami di mstar@thestar.com.my

Artikel Berkaitan

Artikel Lain