suria

“Ayah tak ada idea” - Pemuda ‘Melayu pure’ dedah kisah di sebalik nama macam orang Jepun

Kad pengenalan seorang pemuda dengan nama Melayu-Jepun menjadi tular di Twitter.

SEKALI pandang tangkap layar kad pengenalan seorang pemuda yang tular di media sosial pasti individu tersebut disangka berdarah kacukan Melayu-Jepun.

Menerusi tangkap layar kad pengenalan itu tertera nama Afiq Rhuichi Yoshiyuki Bin Abdul Aziz yang merupakan seorang warganegara Malaysia dan beragama Islam.

Empunya diri yang mesra disapa Afiq menjelaskan dia sebenarnya tidak berdarah kacukan Jepun.

ARTIKEL BERKAITAN: Dah tulis nama penuh tapi ditegur pensyarah, dianggap sengaja letak perkataan 'Keria'... itulah uniknya nama si ayah - “Madam siap minta maaf menerusi voicenote”

"Tidak... saya tak ada mix Jepun pun. Parents saya pure Melayu.



Tweet Afiq mengenai namanya yang unik mendapat perhatian netizen.

"Ramai ingat saya ada berdarah kacukan disebabkan nama saya," katanya kepada mStar.

Menurut anak kedua tiga beradik itu, nama tersebut diberikan rakan kepada bapanya yang tinggal di negara matahari terbit itu.

"Sebenarnya parents saya tak gemar kartun anime pun. Tapi masa nak letak nama saya tu ayah tak ada idea.

"Jadi dia minta pendapat kawan dia yang tinggal kat Jepun. Lepas tu dia cadangkanlah nama tu. Ibulah yang cerita macam tu," katanya.

Pemuda berusia 20 tahun itu mendedahkan namanya itu turut mempunyai maksud yang baik dalam bahasa Jepun.

"Saya lahir tahun naga. Jadi maksud nama saya tu Rhuichi Yoshiyuki tu naga yang gagah perkasa.



Nama Afiq disangka netizen diambil sempena nama kartun anime Jepun.

"Kiranya Afiq - naga yang gagah perkasa. Nama saya tu memang ada maksud dalam bahasa Jepun," katanya.

Dedah Afiq lagi, adik bongsunya turut diberikan nama Jepun oleh kedua ibu bapanya.

"Nama adik bongsu saya Ayuni Erika Onnayuki. Maksud nama adik saya ibu kata Ayuni tu puteri salju.

Tidak... saya tak ada mix Jepun pun. Parents saya pure Melayu.

AFIQ RHUICHI YOSHIYUKI ABDUL AZIZ

Pelajar

"Nama adik saya pun kawan ayah yang sama bagi. Lagipun parents memang minat nama Jepun sebab unik dan ada maksud yang bagus," katanya.

Tambah Afiq, hanya kakak sulungnya diberikan nama Melayu.

"Dalam kami tiga beradik, hanya kakak saya je nama Melayu. Kakak saya nama Anis Natasha Elia.



Antara komen netizen pada posting Afiq.

"Memang berbeza sangat dengan nama kami berdua yang diselitkan dengan nama Jepun," katanya.

Ditanya mengenai reaksi orang sekeliling mengenai namanya itu, Afiq mengakui dia kerap kali diejek semasa di bangku sekolah.

"Selalu jugalah kena ejek masa sekolah rendah dan menengah. Macam-macamlah nama diaorang sebut sampaikan saya terdiam jugalah.

"Tapi paling saya sedih bila orang cakap nama tak ikut Islam. Bila ada yang kecam tu saya just ignore saja. Bagi saya nama Afiq dah Islam cuma belakang tu je dalam bahasa Jepun," katanya.

Tangkap layar kad pengenalan Afiq tular di Twitter apabila dia berkongsi perkara itu di platform media sosial tersebut.



Afiq (tengah bercermin mata) bersama rakan seuniversitinya.

Perkongsiannya itu mendapat 9,000 tanda suka dan 4,900 ulang kicau.

Rata-rata netizen memberi respons mencuit hati terhadap perkongsiannya itu.

"Aduh nama bapa bukan main Melayu, sekali nama anak, macam adik-beradik Sasuke," tulis Arif.

"Nasib baiklah lafaz nikah sebut nama perempuan," kata Esya.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!



TONTON VIDEO PILIHAN!

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain