suria

“Peraturan tetap peraturan” - Jual kuih ‘air tangan’ ibu di sekolah, muka murid 10 tahun berubah ditegur ‘salah’ oleh guru tegas

Antara makanan yang dijual oleh seorang murid di sekolah, sebelum ditegur seorang guru. Foto Facebook Mohd Fadli Salleh

SETIAP kali bunyi loceng menandakan waktu rehat di sekolah, golongan muridlah yang paling seronok kerana dapat makan bersama rakan-rakan di kantin.

Tetapi lain pula halnya dengan kisah seorang murid yang dikesan membawa bungkusan mengandungi beberapa bekas kuih untuk dijual kepada murid lain sebelum waktu rehat.

“Mak saya buat cikgu. Mak suruh jual kat sekolah,” ujar murid berusia 10 tahun itu sambil tersenyum apabila ditegur oleh seorang guru.

ARTIKEL BERKAITAN: “Tak tahu berapa jumlah duit syiling tapi bunyi keceng, keceng” - Guru sebak pelajar duduk rumah papan ‘biasa-biasa’ derma bantu 3 beradik yatim piatu

ARTIKEL BERKAITAN: “Saya PM cikgu ni mak tak tahu” - Guru terkejut dapat mesej remaja 14 tahun... akui kesempitan hidup keluarganya memang ‘real’

Guru berkenaan yang berkongsi kisah itu di halaman Facebook, Mohd Fadli Salleh berkata, aktiviti murid menjual di sekolah merupakan satu kesalahan.

Kuih yang dibuat oleh seorang ibu untuk dijual oleh anaknya di sekolah.

“Berubah muka murid tersebut bila aku cakap macam tu. Memang ketara perubahan air muka dari gembira dengan hasil jualan menjadi takut dihukum atau didenda guru disiplin,” katanya.

Bercakap kepada murid berkenaan, Mohd Fadli berkata, aktiviti menjual dalam kalangan murid di sekolah tidak dibenarkan,.

“Pertama sekali, orang lain akan dengki. Mereka pun nak jual juga. Kedua, kalau duit jualan awak hilang, macam mana?

“Ketiga, kalau semua orang jual makanan, tiada orang akan makan dan beli di kantin. Rugi orang kantin. Keempat, jika makanan awak jual tu buat orang lain sakit perut macam mana?” jelasnya kepada murid tersebut.

Seorang kanak-kanak berusia 10 tahun menerima teguran untuk tidak menjual di sekolah. Gambar sekadar hiasan

Riyak wajah murid yang kerisauan itu semakin hilang selepas diberikan penerangan, malah mengangguk tanda faham kerana tidak dimarahi.

“Kali ini tak apa, cikgu maafkan. Lagipun awak tidak tahu. Mak awak pun tak tahu. Dalam Islam, kalau tak tahu, dimaafkan kesalahan itu.

“Simpan duit awak elok-elok, jangan bagi hilang. Pulang nanti terus bagi kat mak. Beritahu elok-elok kat mak apa yang cikgu cakap,” ujarnya.

Aku suka sikap mak budak ini dan murid ini sendiri. Emaknya cuba mencari duit sampingan... anak pula tidak segan membantu ibu, tidak malu berniaga.

MOHD FADLI

Mohd Fadli kemudian bertanya tentang baki makanan yang ada dan harga setiap satu.

“Tiga bekas cikgu, RM2 satu bekas,” ujar murid tersebut.

“Bak sini semua, cikgu beli,” kata Mohd Fadli yang kemudian menyerahkan tiga bekas makanan itu kepada murid-murid lain yang dalam perjalanan ke kantin.

Seorang murid berwajah ceria apabila hasil jualannya habis dijual di sekolah.

Namun, apa yang membanggakan Mohd Fadli adalah murid berkenaan tidak lagi menjual makanan di sekolah kerana mematuhi peraturan dan menerima nasihatnya.

“Aku suka sikap mak budak ini dan murid ini sendiri. Emaknya cuba mencari duit sampingan, bukan duduk saja merungut tentang susahnya sebuah kehidupan.

“Si anak pula tidak segan membantu ibu, tidak malu berniaga dan amanah menyimpan hasil jualan. Aku percaya, murid ini akan berjaya dalam hidupnya. Kemungkinan besar menjadi ahli perniagaan.

“Namun peraturan tetap peraturan. Jika satu pengecualian aku beri, orang lain akan meminta hak yang sama... akhirnya peraturan tidak lagi diikuti dan tidak dihormati.

“Aku sangat percaya bukan semua kesalahan patut diberi hukuman. Ada sesetengah kesalahan, memberi nasihat dan sokongan itu lebih berkesan,” katanya sambil menambah teguran dan nasihat itu membentuk murid menjadi insan yang berguna.

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!
kuih, kantin, murid, Mohd Fadli Salleh

Artikel Berkaitan

Artikel Lain