suria

Umpama di mahkamah, disoal seorang demi seorang - Ahli Parlimen ulas sesi menghadap Agong

Sebahagian ahli parlimen di dalam bas untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong, di Istana Negara.

YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah meminta ahli Parlimen untuk memperkenalkan diri dan menyatakan sekiranya mereka memilih Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dengan rela hati tanpa paksaan, kata ahli parlimen hadir di Istana Negara pada Khamis pagi.

Ahli Parlimen yang tidak mahu dikenali itu terdiri daripada pelbagai pihak termasuk Gabungan Parti Sarawak, Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan Umno mengatakan bahawa pertemuan itu diadakan dalam suasana seperti mahkamah di mana Al-Sultan menyoal setiap MP seorang demi seorang.

"Baginda ditemani oleh Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali dan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun," kata seorang anggota Parlimen.

ARTIKEL BERKAITAN: 114 ahli Parlimen sokong Ismail Sabri dipanggil menghadap Agong

"Setiap MP diminta untuk duduk 10 kaki di hadapannya, manakala Peguam Negara dan KSN berada di pihak Raja sebagai saksi," kata seorang anggota Parlimen lain.

Ahli Parlimen lain menyatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong hanya menanyakan dua soalan kepada setiap Ahli Parlimen.

"Ini adalah pengesahan identiti diikuti dengan pengesahan apa yang kami tulis dalam pernyataan undang-undang yang kami kirimkan Rabu semalam.

"Baginda bertanya siapa nama kami dan kawasan Parlimen yang kami wakili. Kemudian, dia bertanya adakah kami memilih Ismail dengan rela dan tanpa paksaan," kata ahli parlimen lain.

Tepat 114 ahli parlimen dari Barisan Nasional, Gabungan Parti Sarawak dan parti Perikatan Nasional Bersatu dan PAS sedang dalam proses bertemu Al-Sultan Abdullah hari ini mengenai isu calon Perdana Menteri ke-9.

Semua pihak telah menyatakan bahawa mereka lebih memilih Ismail sebagai perdana menteri kesembilan, kecuali GPS.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Santubong GPS, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengatakan bahawa GPS juga cenderung ke arah Ismail.-THE STAR

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Lain