suria

OKU penglihatan mengaku tidak bersalah lakukan amang seksual, liwat terhadap anak kandung

Sebutan semula kes ditetapkan pada 27 Februari ini bagi menunggu laporan forensik ke atas mangsa. - fotoBERNAMA

SEORANG pemegang kad orang kurang upaya (OKU) penglihatan mengaku tidak bersalah atas lima pertuduhan melakukan amang seksual dan liwat terhadap anak perempuannya berusia 17 tahun di Batu Gajah, Ipoh sejak tahun lepas. 

Mohd Salleh Mohd Yusop, 43, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Norashima Khalid.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Mohd Salleh didakwa melakukan amang seksual fizikal terhadap mangsa kira-kira pukul 5 petang antara 26 hingga 27 Disember 2019 dan antara pukul 3 petang hingga 3.30 petang pada 7 dan 13 Januari lepas di sebuah rumah di Kampung Baru Sungai Terap, Batu Gajah, Ipoh.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 14(d) Akta Kesalahan-Kesalahan Jenayah Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat serta menjalani pengawasan polis sehingga tiga tahun, jika sabit kesalahan.

Bapa kepada empat anak itu turut didakwa mengikut Seksyen 377C Kanun Keseksaan iaitu dengan sengaja melakukan persetubuhan bertentangan dengan aturan tabii kira-kira pukul 5 petang antara 26 hingga 27 Disember, dan kira-kira pukul 3.30 petang pada 7 Januari di tempat sama.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun serta sebat selain menjalani pengawasan polis tidak melebihi tiga tahun.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nur Farhana Hashim, manakala tertuduh diwakili peguam Khairul Fairuz Rahman.

Terdahulu, Khairul Fairuz meminta mahkamah menawarkan ikat jamin yang rendah ke atas tertuduh yang mengalami masalah penglihatan akibat kemalangan semasa bekerja di sebuah kilang 13 tahun lepas kerana kini hanya bergantung kepada bantuan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) setiap bulan selain mempunyai empat anak masih bersekolah.

Selain itu, Khairul Fairuz juga memohon mahkamah membenarkan jaminan terhadap tertuduh kerana dua anak perempuannya berusia 13 tahun termasuk mangsa sudah berpindah ke Sarawak bersama ibu mereka.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM25,000 dengan seorang penjamin serta syarat tambahan tertuduh dikehendaki melapor diri di balai polis terdekat setiap bulan dan tidak boleh mengganggu mangsa serta mana-mana saksi atau jaminan ditarik semula.

Sebutan semula kes ditetapkan pada 27 Februari ini bagi menunggu laporan forensik ke atas mangsa. - BERNAMA

liwat, amang seksual, OKU, anak kandung

Artikel Lain