Peguam keluarga Nora Anne hadir di Mahkamah Seremban bagi pengurusan kes

Nora Anne.

PEGUAM yang mewakili keluarga remaja Ireland Nora Anne Quoirin, 15, Sankara Nair pada Selasa hadir di Mahkamah Seremban bagi pengurusan kes saman sivil terhadap Operator Resort The Dusun.

Tuntutan yang dikemukan itu adalah sebanyak RM152,000 atas dakwaan operator gagal memastikan keselamatan premis, kekurangan rakaman kamera litar tertutup serta selak tingkap yang telah rosak yang membolehkan ia dibuka dari luar.

“Pada 24 Disember lepas, kita telah failkan tuntutan saman dan hari ini kita dokumen untuk pengurusan kes dan mahkamah tetapkan tarikh pengurusan kes seterusnya ialah pakemukakanda 12 Februari, bila sudah selesai segala dokumen barulah mahkamah akan tetapkan tarikh untuk pendengaran kes.

Dalam pada itu, Sankara turut memberitahu pihaknya telah membuat permohonan inkues kepada Peguam Negara (AG) Tan Sri Tommy Thomas, pada Disember tahun lepas.

"Bagaimanapun, kita belum mendapat sebarang berita mengenainya, mereka masih belum menjawab... beliau (AG) mungkin tunggu laporan penuh bedah siasat termasuk laporan toksikologi.

"Kita berharap beliau mengarahkan agar inkues terhadap kematian Nora Anne dapat dilakukan,” katanya.

Mengulas lanjut, Sankara berkata inkues itu dimohon untuk keluarga mengetahui apa sebenarnya yang berlaku sebelum mayat Nora Anne ditemui sama ada dia diculik atau keluar sendiri.

Nora Anne bersama keluarganya tiba di Malaysia untuk percutian selama dua minggu dan mendaftar masuk di resort The Dusun Pantai Hill, Pantai, dekat sini pada 3 Ogos, sehari sebelum remaja itu dilaporkan hilang pada awal pagi keesokannya.

Mayat remaja itu ditemukan pada 13 Ogos lepas, iaitu 10 hari selepas kehilangannya oleh pasukan sukarelawan yang menyertai operasi mencari dan menyelamat dalam keadaan tidak berpakaian berhampiran anak sungai di kawasan berlurah, sekitar 2.5 km daripada eko-resort itu.

Laporan awal bedah siasat mendapati kematian Nora Anne, yang mengalami masalah pembelajaran, tidak mempunyai unsur jenayah dan remaja perempuan itu disahkan mati akibat kebocoran usus yang berpunca kerana tidak makan untuk tempoh lama dan tekanan yang berpanjangan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain