Mengaku berzina, Haziq boleh dihukum sebat

INDIVIDU yang mengaku dengan rela hati melakukan dosa termasuk berzina sudah boleh dijatuhkan hukuman mengikut undang-undang Syariah.

Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad berkata jika si pelaku sendiri sudah membuat pengakuan dengan fikiran yang waras dan rela hati, sepatutnya hukuman mengikut undang-undang Syariah sudah boleh dilaksanakan.

“Kita melihat kepada situasi semasa, seperti apa yang tersebar sekarang ini video pengakuan yang dilakukan sendiri oleh tuan punya badan, dia mengaku telah melakukan perbuatan tersebut, dan jika mengikut Islam sudah boleh disabitkan kesalahan dan dijatuhkan hukuman.

“Hukuman adalah sebatan bagi yang bujang dan rejam kepada mereka yang telah berkahwin, tetapi dari segi undang-undang sivil kenalah tunggu hasil siasatan pihak berkuasa.

“Jika dia secara terus menerus mengaku melakukan dosa itu, memang sudah boleh dijatuhkan hukuman,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas susulan dakwaan Haziq Abdullah Abdul Aziz yang mengaku sebagai individu bersama seorang mirip menteri Kabinet dalam video intim yang tersebar baru-baru ini.

Tambahnya, menurut hukum syarak individu yang mengaku melakukan kemungkaran perlu dihukum, dan jika siasatan yang dilakukan terhadapnya secara berterusan mengaku masih melakukan perkara tersebut, maka hukuman sudah boleh dijatuhkan.

Pada 12 Jun lalu, bekas pegawai kanan kepada seorang Timbalan Menteri itu membuat pengakuan mengejutkan apabila bersumpah dia ialah individu terlibat dalam klip video intim bersama seorang lelaki mirip seorang menteri Kabinet.

Haziq memuat naik video pengakuan itu berdurasi 30 saat itu di akaun Facebooknya dan turut menamakan seorang menteri yang juga pemimpin kanan sebuah parti kerajaan terlibat. - Sinar Harian

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain