Noor Rashid sebak tinggalkan PDRM

Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Noor Rashid Ibrahim tidak dapat menahan sebak ketika berucap pada majlis serah terima tugas Timbalan Ketua Polis Negara di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur (Pulapol), Jumaat.

TIMBALAN Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim akan bersara secara rasmi Ahad ini dari pasukan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) selepas 35 tahun berbakti dalam pasukan itu.

Beliau, yang dilantik sebagai Timbalan Ketua Polis Negara pada Disember 2014 sebelum ini, dan tugasnya disambung secara kontrak selama setahun.

Noor Rashid berkata beliau akan berehat sebelum mula menulis mengenai pasukan beruniform itu selepas bergelar pesara.

“Saya sedih nak tinggalkan pegawai-pegawai yang bersama ketika susah dan senang tetapi saya gembira untuk kembali ke pangkuan keluarga. My advice is be strong and sincere (Nasihat saya jadilah  tabah dan jujur), saya mahu kamu (anggota PDRM) semua dihormati masyarakat.

“Selamat tinggal dan terima kasih semua,” katanya dengan sebak ketika menyampaikan ucapan pada Majlis Serah Terima Tugas Jawatan Timbalan Ketua Polis Negara di Pusat Latihan Polis di ibu negara, Jumaat.

Noor Rashid, 61, yang berasal dari Yan, Kedah memiliki Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) dari Universiti Malaya, memulakan perkhidmatan bersama PDRM sebagai Penolong Penguasa Polis (ASP).

Beliau mula berkhidmat sejak Januari 1984 dan antara jawatan yang pernah disandang adalah Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Timur Laut, Ketua Polis Daerah Seberang Prai Tengah; Pulau Pinang, Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN), Pesuruhjaya Polis Sabah dan Pengarah JSJN.

Jawatan Noor Rashid akan dipangku oleh Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Seri Abdul Hamid Bador.

Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata Abdul Hamid akan memangku jawatan sebagai Timbalan Ketua Polis Negara sehingga keputusan rasmi dibuat oleh kerajaan.

Menceritakan pengalamannya sepanjang bertugas bersama Noor Rashid, beliau berkata rakannya itu seorang pemimpin yang sangat tegas dan lantang dalam melaksanakan tugasnya.

“Noor Rashid adalah `squadmate' saya yang mana daripada keseluruhan 32, kini berbaki hanya tujuh orang dalam pasukan. Beliau pegawai ke-26 dalam skuad kami yang bersara, meninggalkan enam orang yang masih berkhidmat.

“Saya secara peribadi mahu beliau jadi Ketua Polis Negara, tetapi takdir Allah menentukan segala-galanya, keadaan berubah… walaupun berubah Noor Rashid sentiasa ada bagi sokongan padu dan tidak berbelah bagi dan kami sentiasa bekerjasama,” katanya.  -- Bernama 


Noor Rashid, PDRM

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain