Stevie buat laporan polis terhadap Anwar

PORT DICKSON: Calon Bebas Stevie Chan Keng Leong membuat laporan polis kerana mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah melanggari Akta Pilihan Raya 1954.

Chan merujuk beberapa projek yang diumumkan Anwar dalam kempen pilihan rayanya termasuk pembinaan sebuah resort bertaraf lima bintang, sekolah penerbangan dan program pendidikan untuk pelajar.

"Bagi saya ini jelas melanggar undang-undang," katanya kepada pemberita di luar Ibu Pejabat Polis Port Dickson di sini Isnin.

Chan meninggalkan balai polis itu sebelum wartawan bertanya lebih lanjut mengenai laporan dibuatnya dengan pembantunya mendakwa dia perlu bergegas ke majlis lain.

Dalam satu kenyataan media, Chan berkata dia merujuk kepada portal berita www.pdtuition.com yang dilancarkan Anwar Khamis lalu.

Portal tersebut merupakan inisiatif kolektif persatuan ibu bapa dan guru (PIBG) dari pelbagai sekolah di sini serta beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Dengan melancarkan portal pendidikan, Chan menuduh Anwar telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 10(a) dan (b) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

"Saya membuat laporan polis ini kerana saya melihat budaya pemberian hadiah dan membuat janji manis yang telah mencemarkan proses pilihan raya kita selama bertahun-tahun berterusan sehingga hari ini.

"Kita mesti berdiri teguh untuk memastikan Malaysia Baharu yang dibina pada 9 Mei masih bersih dan bebas daripada politik lama," kata Chan.

Stevie Chan, Anwar Ibrahim

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain