Pemansuhan GST muktamad - Zeti - Semasa | mStar

Pemansuhan GST muktamad - Zeti

KUALA LUMPUR: Tan Sri Zeti Akhtar Aziz menegaskan pemansuhan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) adalah muktamad yang berkuat kuasa pada 1 April, 2015.

"Ia (keputusan untuk memansuhkan) adalah muktamad dan usaha sedang dilakukan untuk merealisasikannya,”kata bekas gabenor bank pusat itu yang juga antara lima anggota Majlis Penasihat Kerajaan pada Selasa.

Dua ahli majlis itu berada di Kementerian Kewangan pagi ini untuk membincangkan mengenai percukaian selain urusan  mengenai ekonomi termasuk perubahan fiskal dan subsidi.

“Kita tahu dari mula lagi ia sudah diputuskan, tidak perlu dipersoalkan mengenainya.

“Isunya ialah cara untuk melaksanakannya, sama ada menjadikannya sifar? Oleh itu, daripada enam peratus  ia menjadi  sifar  peratus," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat bersama 180 pengurus dana, di sini hari ini.

Pakatan Harapan yang menang dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 dan membentuk Kerajaan Persekutuan yang baharu, antara lain menjanjikan pemansuhan GST dalam manifesto mereka.

Zeti berkata semua urusan mengenai perubahan ekonomi akan dilakukan secara menyeluruh dan mengikut peraturan.

“Objektif utama ialah memberikan lebih banyak kuasa membeli kepada rakyat, terutama kumpulan pendapatan sederhana dan rendah,” katanya.

Beliau berkata sebaik keputusan  dibuat, ia akan dimaklumkan kepada orang ramai.

“Kami akan mengumumkan apa yang akan kami lakukan, termasuk strategi, proses, teknologi, sistem dan mendapatkan kelulusan di Parlimen,” katanya.

Zeti juga menegaskan beliau tidak akan memberi reaksi ke atas sebarang urusan mengenai politik dan hanya terlibat dalam perspektif ekonomi.

“Ini yang dikehendaki oleh rakyat sekarang, sejauh mana impak ke atas mereka dan bagaimana impaknya ke atas ekonomi. Itu sebab saya muncul kembali,” katanya.- Bernama

GST , Tan Sri Zeti Akhtar Aziz

Artikel Sebelum

Wan Rosdy Menteri Besar baharu Pahang

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya luah perasaan bukan menuduh" - Irfan