suria

Saintis Malaysia Terima Anugerah Fizik Berprestij Di Dunia

KUALA LUMPUR: Seorang penyelidik Malaysia menjadi saintis pertama dari negara membangun yang menerima Anugerah Marie Sklodowska-Curie.

"Saya kehilangan kata-kata. Saya tidak pernah jangka akan dipilih kerana penerima terdahulu adalah saintis yang sangat terkenal," kata Prof Dr Ng Kwan Hoong (gambar) yang menerima anugerah berprestij yang dinamakan sempena Marie Curie iaitu satu-satunya individu yang memenangi Hadiah Nobel dalam dua cabang sains berbeza (fizik pada tahun 1903 dan kimia pada tahun 1911).

Anugerah tersebut mengiktiraf saintis yang telah menyumbang kepada pendidikan dan latihan fizik perubatan, pelajar dan kakitangan kesihatan serta kemajuan profesion.

Ia dianjurkan oleh Pertubuhan Antarabangsa Fizik Perubatan (IOMP) yang berpangkalan di United Kingdom, mewakili 25,000 ahli fizik perubatan di seluruh dunia.

Kwan Hoong dari Fakulti Perubatan Universiti Malaya berkata pada satu temubual: "Ini adalah satu pengalaman yang membuat saya berendah hati untuk disebut dalam ruang yang sama dengan tokoh yang saya kagumi."

Bagi datuk kepada dua cucu itu, penyelidikan utamanya adalah dalam pemeriksaan kanser payu dara.

Dia berusaha keras dalam meningkatkan pengesanan kanser pada tahap awal dan bekerjasama dengan rakan-rakan penyelidik di Singapura untuk menggunakan kecerdasan buatan dalam diagnosis bantuan komputer.

Kwan Hoong akan hadir dengan anugerah yang diterimanya semasa Kongres Dunia mengenai Fizik Perubatan dan Kejuruteraan Bioperubatan di Prague pada Jun.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain