suria

Vaksin Di Hospital Kerajaan Dijamin Halal

Gambar hiasan.

BALIK PULAU: Masyarakat khususnya ibu bapa tidak perlu bimbang tentang status vaksin yang diberikan kepada bayi dan kanak-kanak kerana semuanya dijamin halal termasuk vaksin bakteria difteria, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan sememangnya melakukan pemeriksaan ke atas vaksin-vaksin yang diberikan dan vaksin yang mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) khinzir tidak akan diterima.

Menurutnya, terdapat ibu bapa memberi alasan tidak mahu memvaksin anak mereka kerana ragu dan tidak yakin tentang status halal produk berkenaan.

"Vaksinasi yang disediakan oleh kerajaan semuanya halal dan Majlis Fatwa Kebangsaan juga telah mengeluarkan kenyataan berhubung isu ini dan ibu bapa perlu rujuk perkara itu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Pelancaran Projek Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia (TP1M) di sini, Sabtu.

Dr Hilmi merujuk kes seorang kanak-kanak berusia dua tahun lima bulan yang disahkan meninggal dunia pada 14 Mac lepas akibat dijangkiti bakteria difteria kerana tidak mendapat vaksinasi difteria sejak lahir atas permintaan keluarga.

Beliau berkata semua pihak tidak seharusnya mempercayai maklumat yang diperolehi daripada media sosial berhubung status halal vaksin sebaliknya perlu mempercayai nasihat dan khidmat pakar. - Bernama

vaksin, difteria

Artikel Lain