Dana Belum Cukup - Semasa | mStar

Dana Belum Cukup

ALOR SETAR: Kakitangan awam dari Kedah, Mohd Radzi Abd Hadi,56, yang koma selepas mengalami serangan jantung di Amerika Syarikat (AS), 9 Disember lalu, masih memerlukan dana untuk melunaskan bil rawatan di Hospital Dignity Health, California yang mencecah hampir RM1 juta.

Anak keduanya, Tasnim Mohd Radzi berkata, kutipan dana yang diterima belum cukup untuk menampung bil rawatan.Setakat 29 Disember, kutipan dana daripada tiga akaun bank  RM79,912, iaitu RM38,947 (Bank Islam), RM35,965 (Maybank) dan RM5,000 (BSN).

“Kutipan diperoleh menerusi laman web Go Fund Me RM 43,092 (AS$10,055) dalam tempoh tujuh hari dilancarkan. Kami terima sumbangan daripada 350 insan yang prihatin daripada serata tempat,” katanya,

Menurutnya, walaupun jumlah keseluruhan yang berjaya dikutip RM122,912, jumlah itu masih rendah berbanding kos keseluruhan bil perubatan yang perlu dilangsaikan.

“Jumlah yang digunakan untuk membuat bayaran setakat 29 Disember, untuk ubat-ubatan diperlukan adalah RM3,442.28. Manakala invois yang diterima setakat 28 Disember daripada hospital adalah RM 798,916 (AS$196,062) selain daripada doktor RM268 (AS$66),” katanya.

Tasnim berkata, keluarganya berterima kasih atas keprihatinan penyumbang yang membantu walaupun tidak mengenali mereka.

“Buat masa ini, kami akan guna wang simpanan keluarga, dana kutipan dan sumbangan daripada kerajaan negeri untuk bayar kos doktor. Kami juga sedang berhubung dengan doktor yang merawat bapa saya untuk jelaskan situasi, di mana pesakit bukan penduduk tetap AS dan hanya mempunyai insurans perjalanan, bukan insurans kesihatan,” katanya.

Menurutnya, keluarga juga sedang berunding untuk dapatkan diskaun.Tasnim berkata, wang selebihnya akan digunakan bagi menyelesaikan hutang dengan pihak hospital.

“Kami harap hospital terima cadangan kami. Jika sebaliknya, kami terpaksa terus kutip sumbangan daripada orang ramai, menjual aset walaupun tidak mempunyai rumah atau kenderaan lebih untuk dijual, atau bersetuju dengan apa sahaja cadangan pihak hospital,” katanya.

Menurutnya, pihaknya akan melunaskan bayaran doktor terlebih dahulu kerana ia lebih rendah berbanding bayaran hospital.

“Kami perlu kurangkan bilangan pemiutang bagi mengurangkan tindakan mahkamah,” katanya.

Pada 8 Disember lalu, Mohd Radzi bersama keluarganya tiba di lapangan terbang Los Angeles untuk menziarahi anak sulung dan menantu, serta dua cucu.

Bagaimana pun, selepas berkunjung ke beberapa tempat sekitar Los Angeles, Mohd Radzi mengalami serangan jantung ketika keluarga itu dalam perjalanan dari Santa Monica ke Arizona.- Sinar Harian

Serangan Jantung , Los Angeles , Dana

Artikel Sebelum

Anak Saya Bukan Didera!

Artikel Berikut

Subsidi Jamin Kelangsungan Hidup Rakyat

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain