Tragedi Tahfiz: Tiada Bahan Bukti Ditemui Di Tasik - Semasa | mStar

Tragedi Tahfiz: Tiada Bahan Bukti Ditemui Di Tasik

KUALA LUMPUR: Selepas lebih tiga jam pencarian bahan bukti di Taman Tasik Datuk Keramat di sini berkaitan kes kebakaran pusat tahfiz,  pasukan penyelam polis menamatkan operasi kira-kira 1.40 tengah hari Selasa.

Menurut sumber, operasi pencarian ditamatkan selepas mereka tidak menemui sebarang objek seperti pemutar skru yang boleh dikaitkan dengan insiden itu.

"Keadaan air yang keruh menyukarkan lagi pencarian ini. Bagaimanapun, hasil siasatan hari ini akan dihantar ke ibu pejabat untuk tindakan susulan," katanya kepada Bernama.

Tinjauan Bernama di lokasi, mendapati seramai empat anggota penyelam meyelam ke dasar tasik, kira-kira 10 meter dari tebing tasik berkenaan.

Pasukan penyelam itu dikerahkan ke taman tasik yang terletak di belakang Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Jalan Keramat Ujung di sini sejak 10.30 pagi yang turut disertai pasukan penyiasat dan Unit Forensik.

Kebakaran pusat tahfiz itu pada awal pagi 14 Sept mengorbankan 21 pelajar dan dua guru yang juga warden akibat terperangkap di asrama di tingkat paling atas bangunan tiga tingkat.

Kenderaan yang membawa pasukan berkenaan meninggalkan taman tasik itu pada pukul 2 petang.

Semalam, polis membawa ketujuh-tujuh remaja berumur antara 11 dan 18 tahun yang ditahan berkaitan kes kebakaran itu ke lokasi kejadian bagi membantu siasatan.

Pada Jumaat lepas, tempoh reman tujuh remaja itu disambung tujuh hari lagi sehingga 29 September bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh dan Seksyen 435 Kanun Keseksaan kerana khianat menggunakan api. -- Bernama


Taman Tasik Datuk Keramat

Artikel Sebelum

Pengasas JJPTR, Dua Lain Didakwa Menipu

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Sufi selamat bergelar suami Nurulain