Malaysia Komited Hentikan Jenayah Pemerdagangan Manusia - Semasa | mStar

Malaysia Komited Hentikan Jenayah Pemerdagangan Manusia

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengulangi komitmen Malaysia untuk menghentikan jenayah pemerdagangan manusia.

Menulis dalam catatan di laman rasmi Facebook beliau, Perdana Menteri  berkata usaha kolektif Malaysia dalam memerangi jenayah perdagangan manusia  dalam negara dan serantau mula membuahkan hasil apabila negara memperbaiki kedudukannya dalam Laporan Pemerdagangan Orang 2017.

Dalam Laporan Tahunan bagi 2017 itu yang dikeluarkan oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat, Malaysia telah dinaik taraf ke Tahap 2 daripada kekal di Tahap 2  Senarai Pemerhatian bagi tahun 2016.

“Syabas kepada mereka yang bekerja dengan gigih untuk mencapai ini. Kami tetap komited untuk menghentikan pemerdagangan manusia, melindungi mangsa dan mendakwa pelaku jenayah ini,” kata Najib.

Tahap 2 diberikan kepada kerajaan negara yang tidak memenuhi sepenuhnya standard minimum Akta Perlindingan Mangsa Pemerdagangan Orang Amerika Syarikat 2000 tetapi membuat usaha penting untuk membawa diri kepada pematuhan standard tersebut.

Menurut laporan itu, kerajaan Malaysia telah menunjukkan peningkatan usaha berbanding tempoh pelaporan sebelum ini yang membolehkan ia dinaik taraf kepada Tahap 2.

"Kerajaan ini (Malaysia) menunjukkan peningkatan usaha-usaha dengan memperluaskan siasatan kes pemerdagangan, pendakwaan dan sabitan,”menurut laporan itu.

Laporan itu juga memuji usaha Malaysia untuk menubuhkan Pasukan Petugas Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran bagi menggembleng usaha operasi antipemerdagangan  bersepadu.

Malaysia menyasarkan untuk mencapai status Tahap 1 dalam Laporan Pemerdagangan Orang 2020. -Bernama

Pemerdagangan manusia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain