Usaha Malaysia Kurangkan Kadar Residivis Diiktiraf Global - TPM - Semasa | mStar

Usaha Malaysia Kurangkan Kadar Residivis Diiktiraf Global - TPM

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi merangkap Menteri Dalam Negeri memeriksa perbarisan kawalan kehormat pada Majlis Perasmian Hari Penjara ke 227 dan Hari Antidadah Kebangsaan 2017 di Penjara Simpang Renggam, Johor, Sabtu.

KLUANG: Masyarakat antarabangsa mengiktiraf kejayaan Malaysia dalam membantu banduan melalui proses pemulihan di penjara, terutamanya dalam mengurangkan kadar residivis yang kini pada bawah sembilan peratus, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata kadar residivis atau kesalahan berulang oleh bekas banduan pada tahun lepas ialah pada 8.59 peratus.

"Walaupun kita belum berpuas hati dengan pencapaian yang baik ini, sebenarnya masyarakat antarabangsa mengiktiraf pencapaian kita. 

"Terdapat beberapa negara maju, kadar residivisnya berada pada tahap lebih 50 peratus, ertinya banduan yang keluar daripada penjara yang menjalani pemulihan dan hukuman tetapi apabila keluar dari penjara melakukan ulangan kesalahan jenayah, tidak di Malaysia... Alhamdulillah," katanya.

Namun kata Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, kadar residivis itu mahu terus dikurangkan melalui usaha-usaha menambah baik dan memperkemaskan serta memperkasakan modul-modul pemulihan sedia ada.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Sambutan Hari Penjara ke-227 dan Hari Antidadah Kebangsaan 2017 di Penjara Simpang Renggam, dekat sini, Sabtu. -- Bernama


Zahid , Simpang Renggam

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain