Cecair Nitrogen Dalam Makanan Perlu Meruap Sepenuhnya Untuk Keselamatan - Semasa | mStar

Cecair Nitrogen Dalam Makanan Perlu Meruap Sepenuhnya Untuk Keselamatan

Gambar hiasan menunjukkan penggunaan nitrogen dalam makanan.

KUALA LUMPUR: Pengeluar atau penyedia makanan yang menggunakan cecair nitrogen dalam produk makanan perlu memastikan ia meruap sepenuhnya sebelum dijual bagi mengelak melecur atau radang dingin (frostbite).

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam kenyataan menjelaskan cecair itu perlu digunakan pada tahap bersesuaian bagi mencapai tujuan yang dimaksudkan, iaitu untuk membekukan produk.

"Pada amnya, selepas pembekuan produk makanan, cecair nitrogen akan meruap dengan cepat menjadi gas dan tidak kekal dalam produk makanan siap.

"Oleh itu, isu keselamatan makanan berhubung makanan yang dihasilkan atau disediakan menggunakan cecair nitrogen tidak timbul," katanya.

Beliau mengulas laporan media berhubung penggunaan cecair nitrogen dalam makanan yang didakwa menyebabkan kecederaan pada tangan seorang remaja lelaki selepas makan biskut 'Dragon Breath'.

Dilaporkan, ibu mangsa membawa anaknya membuat laporan berhubung perkara itu di pejabat Persatuan Pengguna Kedah (CAKE) dan setakat ini persatuan itu mengesahkan menerima lima aduan daripada orang awam berhubung kejadian sama.

Dr Noor Hisham menjelaskan cecair nitrogen adalah gas nitrogen tidak berbahaya yang disejukkan ke suhu yang sangat rendah (-196C) sehingga menjadi cecair.

"Cecair nitrogen digunakan dalam banyak aplikasi industri makanan seperti penyejukan serta-merta ais dan dalam pembuatan ais krim.

"Cecair nitrogen juga digunakan dalam pembekuan serta-merta (flash freezing) makanan termasuk biskut untuk memberikan tekstur berkabus yang mana ia menghasilkan 'novelty' kepada pengguna apabila asap dihembus keluar semasa makan," kata beliau.

Beliau berkata pengguna boleh melaporkan kepada Kementerian Kesihatan melalui pejabat kesihatan daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) http://fsq.moh.gov.my atau facebook BKKM, jika ragu-ragu dengan status keselamatan makanan di pasaran tempatan.

Nitrogen

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Perkhemahan Hammock Mesra Alam Sekitar

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain