Kemenangan Noraini Bukti Kenyakinan Antarabangsa Kepada Malaysia - Semasa | mStar

Kemenangan Noraini Bukti Kenyakinan Antarabangsa Kepada Malaysia

PUTRAJAYA: Kemenangan Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Dr Noraini Ahmad sebagai Pengerusi Anggota Parlimen Wanita Komanwel (CWP) bukan sahaja mencatat sejarah baharu tetapi merupakan satu lagi pengiktirafan buat Malaysia di arena antarabangsa.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said berkata  beliau selaku Pengerusi Kaukus Wanita Parlimen berbangga dengan kemenangan besar yang diperoleh Noraini yang membuktikan keyakinan negara luar terhadap kemampuan Malaysia dalam pelbagai hal.

"Selaku menteri yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal Parlimen, saya berpandangan Persidangan Ahli Parlimen Komanwel ini memberikan pendedahan yang baik kepada Ahli-Ahli Parlimen Malaysia dalam memartabatkan lagi institusi Parlimen," katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

Lapan orang Anggota Parlimen iaitu enam Anggota Dewan Rakyat dan dua Anggota Dewan Negara telah menyertai persidangan ke-62 yang berlangsung di London.

Persidangan kali ini turut disertai oleh Speaker dan Ahli Dewan Undangan Negeri-Negeri serta Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia sebagai tetamu khas CPA.

Tema yang dibawa dalam persidangan kali ini adalah Kerjasama Komanwel: Kesatuan, Kepelbagaian dan Cabaran Bersama.

Pelbagai isu telah dibincangkan dalam persidangan kali ini antaranya mengenai kebebasan beragama atau kepercayaan, membanteras keganasan terhadap wanita dan gadis, Matlamat Pembangunan Mampan (SDGs), perubahan iklim, radikalisasi generasi muda.

Persidangan itu berlangsung mulai 11 hingga 17 Disember membabitkan semua negara komanwel.

Noraini Ahmad , CWP

Artikel Sebelum

Zunar Ditangkap Pada Majlis Bersama Peminat

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain