CCCC Disenarai Hitam Tiada Kaitan Dengan ECRL - Rahman Dahlan - Semasa | mStar

CCCC Disenarai Hitam Tiada Kaitan Dengan ECRL - Rahman Dahlan

PETALING JAYA: Tindakan Bank Dunia menyenarai hitam Syarikat Pembinaan Komunikasi China (CCCC) tiada kaitan dengan pemberian kontrak Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) kepada syarikat itu, kata Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, ini kerana projek terbabit bukan melibatkan pembinaan jambatan atau jalan selain ECRL tidak dibiayai oleh Bank Dunia.

"Malah sekatan yang dilaksanakan Bank Dunia tidak melibatkan penyertaan CCCC dalam projek ECRL," kata beliau menerusi satu kenyataan pada Sabtu.

Abdul Rahman berkata demikian sebagai menjawab laporan yang memetik kenyataannya di Dewan Negara berhubung perkara itu, di mana beliau menafikan CCCC disenaraihtiam oleh Bank Dunia.

Tambah beliau, Syarikat Kumpulan CCCC telah membuktikan kemampuan mereka untuk melaksanakan projek mega di Malaysia termasuk pembinaan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah di Pulau Pinang yang disiapkan pada 2014.

"Baru-baru ini, CCCC turut dianugerahkan projek penampakan bernilai RM2 bilion menerusi sebuah syarikat kerajaan negeri Pulau Pinang," katanya.

Beliau menjelaskan bahawa CCCC dibentuk berdasarkan gabungan beberapa syarikat termasuk sebuah firma bernama Syarikat Jambatan dan Jalan China (CRBC).

Ujarnya, pemegang saham terbesar dalam syarikat CCCC merupakan kerajaan Republik China.

"Bank Dunia mendapati CBRC secara bersendiri melakukan penyelewengan dalam projek pembinaan jalan di negara jiran tidak lama dulu.

"Ekoran itu, Bank Dunia menyenarai hitam CRBC daripada terlibat dalam mana-mana projek pembinaan jalan atau jambatan yang dibiayai oleh bank tersebut," jelasnya.

Abdul Rahman berkata, perubahan sistem sekatan oleh Bank Dunia pada 2011 menetapkan mana-mana syarikat pengganti sama ada dibeli atau disusun semula, dikenakan hukuman yang sama ke atas syarikat asal tersebut.

"Syarikat pengganti iaitu CCCC, turut disenarai hitam daripada terlibat dalam projek pembinaan jalan atau jambatan yang dibiayai oleh Bank Dunia," kata Abdul Rahman.

Tambahnya, sekatan itu akan berakhir pada 12 Januari depan.


Rahman Dahlan , CCCC , ERCL

Artikel Sebelum

Dua Bas Berlanggar, 30 Penumpang Cedera

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain