Tambang MRT Bermula RM1 - Semasa | mStar

Tambang MRT Bermula RM1

KUALA LUMPUR: Struktur penuh tambang perkhidmatan MRT Sungai Buloh-Kajang (MRT SBK) akan bermula dengan tambang nominal atau serendah RM1 untuk perjalanan satu hentian bagi struktur tambang tanpa tunai.

Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Rail, Datuk Ir Zohari Sulaiman berkata, tambang paling rendah untuk perjalanan satu hentian mengikut struktur tambang tunai pula adalah RM1.10, antara stesen Pasar Seni dan Merdeka.

Sementara itu, katanya, tambang maksima adalah RM6.40 berdasarkan kepada struktur tambang tunai, dan RM5.50 berdasarkan tambang tanpa tunai, meliputi perjalanan penuh antara Sungai Buloh dan Kajang, sepanjang 51 kilometer dan melalui  31 stesen.

"Struktur tambang sudah diluluskan oleh kerajaan dan adalah berdasarkan kepada bayaran masuk nominal dengan kadar menurun untuk setiap empat hingga lima kilometer perjalanan, sama seperti perkhidmatan LRT dan monorel.

"Seperti yang diamalkan untuk perkhidmatan LRT, monorel, dan bas Rapid KL, kami memberikan diskaun 50 peratus untuk tambang tunai kepada warga emas, pelajar dan golongan orang kurang upaya (OKU) yang menggunakan perkhidmatan MRT dan bas pengantara MRT," katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Tambah Zohari, kanak-kanak di bawah umur tujuh tahun turut boleh menaiki perkhidmatan itu secara percuma.

"Fasa 1 Laluan MRT SBK akan beroperasi secara sendirian, tanpa integrasi dengan rangkaian LRT dan monorel.

"Oleh itu, pengguna MRT akan melalui pintu masuk dengan menggunakan token tunai ataupun Kad Touch & Go sahaja.

"Tambang nominal untuk perkhidmatan bas pengantara MRT adalah RM1 untuk satu perjalanan," kata Zohari.

Beliau berkata, sebanyak 120 bas pengantara MRT akan beroperasi di  26 laluan bagi semua 12 stesen MRT yang dibuka di bawah Fasa 1.

Sementara itu, jelasnya kad MyRapid, yang kini digunakan untuk perkhidmatan LRT, monorel dan bas Rapid KL, akan dinaikkan taraf secara berperingkat sebelum pembukaan Fasa 2 Laluan MRT SBK pada Julai depan.

"Kami akan memberi makluman terkini secara progresif pada masa akan datang dan persiapan akhir sedang dibuat untuk 12 stesen pertama bakal dibuka pertengahan Disember," kata Zohari.

Fasa 1 Laluan MRT SBK dijangka beroperasi dari 16 Disember 2016; meliputi 12 stesen antara Sungai Buloh dan Semantan.

Fasa 2 Laluan MRT SBK, meliputi baki 19 stesen antara Semantan dan Kajang pula dijadualkan untuk beroperasi pada pertengahan Julai tahun depan.

Butiran penuh struktur tambang MRT boleh didapati di laman rasmi Rapid KL di www.myrapid.com.my dan akan turut dipaparkan di semua stesen MRT.

MRT SBK , tambang. Rapid Rail

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain