Pandikar Amin Cabar MP Segambut Tidak Masuk Dewan Rakyat - Semasa | mStar

Pandikar Amin Cabar MP Segambut Tidak Masuk Dewan Rakyat

Tan Sri Pandikar Amin Mulia
KUALA LUMPUR: Anggota Parlimen Segambut Lim Lip Eng dicabar supaya tidak masuk ke Dewan Rakyat, sekiranya beliau tidak iktiraf kedudukan Yang Dipertua atau speaker yang dilantik mengikut Perlembagaan.

Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata beliau amat kesal dengan sikap anggota Parlimen DAP itu yang tidak menghormati kedudukan speaker yang dipilih di bawah Artikel 57(1)(a) Perlembagaan Persekutuan.

"Kalau YB Segambut berpendirian sedemikian, saya cabar beliau untuk tidak masuk dalam Majlis Mesyuarat sewaktu saya mempengerusi mesyuarat.

"Saya juga tidak akan menghormati seorang anggota Yang Berhormat yang tidak menghormati Perlembagaan," katanya dalam kenyataan, di sini, Rabu.

Dalam sidang Dewan Rakyat pada 25 Oktober lepas, Lim mendakwa Pandikar Amin memberi 'syarahan' mengenai isu subjudis saman Jabatan Keadilan Amerika Syarikat, sebelum kedua-dua mereka saling bertikam lidah dan Lim diarah keluar .

Pandikar Amin turut menegaskan dirinya tidak perlu meminta maaf kepada anggota Parlimen pembangkang yang bertindak keluar daripada dewan ketika pembentangan Bajet 2017 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 21 Okt lepas.

Ini kerana katanya, tindakan mereka itu telah dirancang lebih awal untuk mengaibkan Najib yang juga Menteri Kewangan secara peribadi, bukannya disebabkan tidak bersetuju dengan kandungan bajet.

"Pernyataan ini dibuktikan oleh tindakan ahli-ahli yang berhormat yang berkenaan mengangkat plakad-plakad yang tertulis perkataan, "siapa MO1?" sebelum mereka keluar.

"Atas sebab itu, soal untuk saya meminta maaf kepada ahli-ahli yang berhormat yang konon saya halau keluar tidak timbul sama sekali atas sebab pertama, mereka sendiri yang telah merancang untuk keluar. Kedua, mereka melanggar Peraturan Mesyurat 41(1)(e)," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Trump, Clinton Sama Sahaja - Tun M

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Ibu Mawi meninggal dunia