Don Hu Park Garden Jadi Tarikan Baharu Di Muar - Semasa | mStar

Don Hu Park Garden Jadi Tarikan Baharu Di Muar

MUAR: Minat mendalam terhadap haiwan prasejarah mendorong pengusaha pokok semaian, Heng Chiang Hwee mengambil inisiatif sendiri menghias kebun perusahaan pokok semaian miliknya dengan patung dinosaur yang ditempah khas dari China.

Sejak dibuka kepada orang ramai dua bulan lepas, Don Hu Jurassic Park Garden yang dahulunya dikenali sebagai Don Hu Nursery di Jalan Pintasan Muar, tidak putus dikunjungi orang ramai yang tertarik dengan keunikan taman tersebut.

Heng, 35, berkata beliau tidak mengenakan sebarang bayaran kepada pengunjung dan kehadiran orang ramai sentiasa dialu-alukan olehnya.

"Saya bina taman ini kerana mahu bagi peluang kepada orang ramai membawa anak-anak mereka berhibur di taman ini memandangkan mereka tidak mempunyai banyak pilihan di sini (Muar)," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata sehingga kini, tamannya sudah mempunyai 12 patung dinosaur termasuk spesies Tyrannosaurus Rex dan tiga patung lagi akan dipasang pada bulan depan.

"Sekarang, kerja-kerja pembinaan hanya siap 50 peratus dan ia dijangka siap sepenuhnya dua bulan lagi," katanya.

Heng berkata beliau membelanjakan sejumlah RM10,000 hingga RM30,000 bagi sebuah patung dinosaur bergantung kepada saiz yang ditempah daripada seorang kenalan dari Guangzhou, China.

Ditanya sama ada beliau akan mengenakan bayaran bagi pengunjung pada masa hadapan, anak jati Muar itu berkata beliau tidak akan mengenakan sebarang bayaran kepada pengunjung kerana beliau gembira apabila melihat ramai orang berkunjung ke tamannya.

"Saya rasa gembira apabila orang ramai datang ke sini walaupun mereka datang hanya semata-mata untuk tengok patung dinosaur dan bukannya untuk membeli pokok hiasan yang saya jual," katanya.

Heng berkata beliau bercadang untuk meluaskan lagi taman Jurassic Park tersebut dengan menyediakan kawasan riadah untuk kanak-kanak, pameran barang antik dan juga lawatan ke ladang ayam dan itik miliknya di tanah seluas 5.6 hektar itu.

"Kalau tanya berapa jumlah saya dapat untung...memang susah untuk dijelaskan kerana saya bagi masuk percuma, saya buka taman ini lebih kepada untuk mendapat kepuasan dan kongsi bersama orang ramai," katanya.

Beliau berkata tamannya itu dibuka pada Jumaat, Sabtu dan Ahad serta cuti umum mulai pukul 8 pagi hingga 8 malam.

Sementara itu, seorang pengunjung dari Kuala Lumpur, Hafezza Saidin, 41, berkata peluang memasuki taman dinosaur tersebut secara percuma amat mengejutkannya kerana selama ini semua taman tema dikenakan bayaran mahal.

Beliau berharap taman tersebut dapat dikekalkan kerana bakal menjadi tarikan kepada penduduk tempatan dan luar negara.

"Saya rasa kagum dan teruja kerana patung dinosaur tersebut kelihatan seperti hidup dan pelbagai saiz, ini merupakan idea kreatif pemilik," katanya. 

Muar , Don Hu

Artikel Sebelum

Haron Din Tokoh Islam Berjasa Kepada Negara - PM

Artikel Berikut

Haron Din Meninggal Dunia

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain