Tiada Kes Zika Dikesan Di Pahang - Dr Noor Hisham - Semasa | mStar

Tiada Kes Zika Dikesan Di Pahang - Dr Noor Hisham

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Foto BERNAMA
Dr Noor Hisham Abdullah.

PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada Rabu menafikan dakwaan kes jangkitan virus Zika terbaharu dikesan di Pahang.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata sehingga kini tiada kes Zika dikesan di Pahang.

"Sehingga 5 September 2016, di Malaysia terdapat dua kes Zika yang telah disahkan iaitu kes pertama di Selangor dan kes kedua diSabah," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Susulan itu, Dr Noor Hisham memohon kerjasama orang ramai supaya tidak menyebarkan maklumat yang tidak tepat yang diperolehi dari sumber yang tidak sah..

"Untuk mengatasi masalah ini, KKM dan Jabatan Kesihatan Negeri telah mewujudkan Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) sebagai tempat rujukan bagi mendapatkan maklumat terkini berkaitan Zika," katanya.

Menurut Dr Noor Hisham, sebagai langkah pencegahan awal, KKM telah mengambil inisiatif untuk memantau mereka yang demam serta telah melawati negara-negara yang dilanda Zika.

"Setakat ini seramai 22 orang yang telah dipantau di seluruh negara kerana mengalami demam dan pernah melawat negara berkenaan," katanya.

Beliau berkata, kesemua mereka ini telah menjalani ujian Zika dan disahkan bebas daripada jangkitan virus tersebut.

"Salah seorang daripada mereka adalah penuntut IPTA dari daerah Kuantan, Pahang yang tersebar di laman sosial.

"Berikutan daripada aktiviti pemantauan ini, langkah kawalan nyamuk telah diambil sebagai usaha tambahan menghapuskan tempat pembiakan nyamuk Aedes," katanya.

Sementara itu, Dr Noor Hisham berkata KKM akan terus menjalankan pemantauan bagi memastikan ancaman Zika dapat ditangani terutamanya mereka yang melalui Pintu Masuk Antarabangsa (PMA).

"Aktiviti kawalan yang paling penting dalam mencegah Zika ialah penghapusan punca pembiakan nyamuk Aedes, dan ini adalah tanggungjawab bersama.

"Oleh kerana keadaan demam denggi yang semakin meningkat di seluruh negara, langkah kawalan ini secara tidak langsung membantu mengurangkan wabak denggi dan Zika," katanya.

Beliau berkata peranan orang ramai dan pelbagai agensi merupakan kunci kejayaan bagi menghapuskan tempat pembiakan nyamuk Aedes supaya dapat mengekang wabak demam denggi dan jangkitan virus Zika.


Artikel Sebelum

Tiga Juta Umat Islam Mula Penuhi Kota Makkah

Artikel Berikut

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

BN, PAS bentuk kerajaan baharu di Johor