Hanya Tinggal Tiga Badak Sumbu Sumatera Di Malaysia - Semasa | mStar

Hanya Tinggal Tiga Badak Sumbu Sumatera Di Malaysia

-fotoTHESTAR
KUALA LUMPUR: Badak sumbu Sumatera semakin diancam kepupusan apabila jumlah haiwan itu berkurangan kepada hanya terdapat tiga ekor di Malaysia.

Pengarah Eksekutif Borneo Rhino Alliance (BORA) Datuk Dr John Payne berkata pada masa ini, hanya terdapat seekor badak sumbu jantan dan dua ekor badak sumbu betina di Sabah.

Beliau berkata pasukan pemuliharaan berada dalam misi yang terdesak bagi menyelamatkan baki badak sumbu Sumatera itu di negara ini.

"Tiga badak sumbu Sumatera yang ada, telah ditangkap dan ditempatkan dalam kurungan untuk program pembiakan sehingga ke hari ini," katanya selepas tayangan pra-tonton dokumentari 'Uncover Malaysia' mengenai 'Operation Sumatran Rhino' di Sunway Pyramid, dekat sini Khamis.

Dr John Payne berkata ancaman terbesar dihadapi badak sumbu Sumatera itu adalah pemburuan haram menyebabkan jumlah haiwan itu hanya tinggal kepada tiga ekor di negara ini.

Beliau percaya spesis haiwan itu boleh diselamatkan melalui 'In-Vitro Fertilisation (IVF)', sambil menambah proses IVF seterusnya akan diadakan pada November tahun ini.

"BORA telah berusaha keras cuba menyelamatkan badak sumbu Sumatera yang masih ada di Malaysia. Salah satu cara ialah menangkap spesis haiwan itu yang ada di hutan, satu proses berbahaya dan kos yang tinggi, seterusnya membiak haiwan tersebut," katanya.

Menurut Tabung Hidupan Liar Sedunia, badak sumbu Sumatera adalah paling kecil dalam kalangan spesis badak dan ia satu-satunya badak di Asia yang mempunyai dua tanduk.

Badak sumbu Sumatera melahirkan seekor anak pada satu-satu masa, iaitu setiap tiga hingga empat tahun dan proses haiwan tersebut bunting adalah kira-kira 15 hingga 17 bulan.

Bagi mendorong kesedaran orang ramai terhadap nasib badak sumbu itu, Saluran National Geographic, Astro dan usaha diketuai BORA bagi menghasilkan dokumentari 'Uncover Malaysia' mengenai langkah-langkah diambil untuk menyelamatkan badak sumbu Sumatera yang diancam kepupusan itu.

Dokumentari itu akan ditayangkan dalam National Geographic Wild, saluran Astro 550 pada 8.40 malam, 19 September.

Sementara bersempena Hari Badak Sedunia pada 22 Sept, dokumentari itu akan disiarkan di National Geographic Wild, Saluran National Geographic di saluran Astro 553 dan saluran HD 573 pada 7 malam.

Operasi menyelamatkan badak sumbu Sumatera adalah sebahagian kempen 'Uncover Malaysia' yang memperlihatkan kepada aspek-aspek berbeza di Malaysia, memaparkan berita-berita budaya, seni kulinari dan proses pemuliharaan.

Artikel Sebelum

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain

Podolski intai peluang bersama JDT