SPAD Pertimbang Perkenal 'Kad Pemandu' Kepada Operator Grabcar, Uber - Semasa | mStar

SPAD Pertimbang Perkenal 'Kad Pemandu' Kepada Operator Grabcar, Uber

MUAR: Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) akan mempertimbangkan cadangan memperkenalkan sistem 'Kad Pemandu' kepada pemandu perkhidmatan Grabcar dan Uber.

Pengerusinya Tan Sri Syed Hamid Albar berkata perkara itu perlu dilihat secara menyeluruh memandangkan pemandu yang terlibat adalah individu persendirian dan tidak mempunyai lesen Kenderaan Pengangkutan Awam (PSV).

"Kita akan membentangkan perkara ini kepada kerajaan khasnya mengenai syarat-syarat mentransformasikan industri pengangkutan awam yang berasaskan konsep teksi agar tidak timbul perasaan tersisih termasuk golongan pemandu teksi (biasa) yang menganggap mereka dibebankan oleh sistem sewa beli atau pajak," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan laluan baharu bas Ekspres Mayang Sari di Bukit Pasir, di sini Rabu.

Turut hadir pemilik Mayang Sari Sdn Bhd Datuk Azman Mohd Arof.

Syed Hamid berkata SPAD akan mengadakan perbincangan lebih terperinci dengan  pemain industri sebelum memuktamadkan keputusan berhubung cadangan itu.

SPAD dalam cadangan Program Transformasi Industri Teksi yang dikemukakan kepada kerajaan baru-baru ini antara lain menjelaskan tentang perlunya membenarkan dari segi undang-undang perkhidmatan Grabcar dan Uber serta menyamaratkan medan persaingan untuk pemandu teksi.

Mengenai Projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR), katanya projek yang dimajukan oleh MyHSR Corp Sdn Bhd itu telah memasuki fasa kedua dan SPAD selaku pihak yang mengawal selia pelaksanaan projek itu akan memastikan ia berjalan mengikut jangka masa dan spesifikasi yang dipersetujui kerajaan.

"Sebagai langkah persediaan sebelum beroperasi, SPAD telah menghantar pegawai ke negara yang mempunyai kereta api laju bagi mempelajari kepakaran mereka," katanya.

Syed Hamid berkata limpahan kekayaan projek itu akan turut dinikmati masyarakat yang mendiami kawasan stesen persinggahannya termasuk Muar.

HSR yang disasarkan beroperasi pada 2026, akan mempunyai lapan stesen iaitu Bandar Malaysia, Putrajaya, Seremban, Ayer Keroh, Muar, Batu Pahat, Iskandar Puteri dan Singapura.

Projek sepanjang 350 kilometer (km) itu akan mengurangkan tempoh perjalanan antara Kuala Lumpur dan Singapura kepada hanya 90 minit dengan kelajuan melebihi 300km sejam. - BERNAMA

SPAD , Grabcar , Uber

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain