Garis Panduan Baharu Kes Buli Diedar Minggu Depan - Semasa | mStar

Garis Panduan Baharu Kes Buli Diedar Minggu Depan

Gambar hiasan

GEORGE TOWN: Kementerian Pendidikan akan mengedarkan garis panduan baharu bagi menambah baik pengendalian kes buli dalam kalangan pelajar di semua sekolah di seluruh negara mulai minggi depan.

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata antara penambahbaikan dalam garis panduan itu melibatkan proses dan tempoh siasatan sesuatu kes bagi memastikan tindakan segera dapat diambil.

"Tindakan cepat perlu diambil dan dalam kes buli paling penting adalah siasatan, yang libatkan pelajar sama ada yang kena buli atau dibuli, oleh pengurusan sekolah...adakah melibatkan kes polis atau tidak.

"Tidak boleh tunggu tubuh satu jawatan kuasa, baru nak ambil tindakan, akan jadi lambat," katanya kepada pemberita selepas menghadiri sesi taklimat di Jabatan Pendidikan (JPN) Pulau Pinang di sini, Rabu.

Beliau berkata kebanyakan kes buli tidak melibatkan polis sebaliknya hanya menjadi kes dalaman yang melibatkan ibu bapa mangsa, pembuli serta pengurusan sekolah.

"Biasanya kalau kes ringan, selesaikan di peringkat sekolah, kalau tahap dua, tak boleh selesai di sekolah, barulah pergi ke peringkat ke Pejabat Pendidikan Daerah atau Jabatan Pendidikan Negeri," katanya.

Mahdzir berkata tindakan yang dikenakan terhadap pelajar yang didapati bersalah kerana membuli adalah berperingkat iaitu amaran, gantung sekolah dan dipindahkan ke sekolah lain.

Beliau berkata hukuman berkenaan adalah sebagai pengajaran manakala tindakan lebih serius seperti buang sekolah adalah penyelesaian terakhir bagi pelajar yang terlibat dengan jenayah.

"Buang sekolah ni, kadang-kadang tidak beri peluang kepada pelajar, sebab mereka masih budak, tapi kami tengok tahap (kesalahan) juga, pindah sekolah pun sudah dapat memberi pengajaran kepada mereka," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain