Negeri Sembilan Tunggu Pendirian Kerajaan Persekutuan Mengenai Vape - Semasa | mStar

Negeri Sembilan Tunggu Pendirian Kerajaan Persekutuan Mengenai Vape

SEREMBAN: Kerajaan negeri masih belum lagi tunduk kepada permintaan pelbagai persatuan agama untuk mengharamkan vape di negeri itu sehingga kerajaan persekutuan mencari bukti muktamad bahawa tabiat itu membahayakan kesihatan.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pendidikan dan Kesihatan negeri, Datuk Shamshulkahar Mohd Deli berkata pihak berkuasa bagaimanapun akan terus memantau kedai vape untuk memastikan tiada bahan terlarang dijual kepada pengguna.

"Saya tidak boleh mengharamkan penjualan vape melainkan pihak berkuasa mengisytiharkan pengharamannya," kata Shamshulkahar.

Beliau berkata kerajaan negeri akan mematuhi apa jua keputusan yang dibuat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengenai perkara itu kerana tiada kuasa untuk berbuat demikian.

Pada Ahad, Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taois (MCCBCHST) meminta kerajaan negeri untuk mengharamkan penjualan vape dan produk berkaitan paraphernalia di Negeri Sembilan.

Pengerusinya, V. Kandasamy berkata sejak Majlis Fatwa Kebangsaan mengisytiharkan vape sebagai haram kepada orang Islam, perkara itu juga perlu diharamkan kepada kaum lain.

Katanya, kerajaan negeri sepatutnya mendapatkan pandangan majlis tersebut berhubung perkara itu kerana mereka juga bersetuju dengan pengisytiharan pengharaman vape kerana ia membahayakan kesihatan.

Pada awal bulan ini, kerajaan Negeri Sembilan membuat keputusan membenarkan penjualan produk dan rokok elektronik di negeri itu selepas mengambil kira kepentingan orang bukan Islam yang menghisap vape.


Negeri Sembilan , vape

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain